De betekenis van erfpacht

betekenis erfpacht makelaar
Avatar foto
Waldo Taekema
26 februari 2024

Erfpacht, het klinkt misschien als een term uit een ver vervlogen tijd. Echter speelt het nog steeds een belangrijke rol in de woningmarkt van vandaag. Als je overweegt een woning te kopen, kan het namelijk voorkomen dat je niet de grond koopt waarop het huis staat. Bij de aankoop van de woning krijg je het recht om die grond te gebruiken. Dit recht noemen we erfpacht. Maar wat betekent dit precies voor jou als potentiële huiseigenaar? In dit artikel leggen we uit wat erfpacht is, waar je op moet letten bij de aanschaf en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is eigenlijk een beetje zoals huren, maar dan voor de grond onder je huis. Stel je voor: je vindt een leuk huis, maar in plaats van de grond te kopen, krijg je toestemming om die te gebruiken van iemand anders, zoals de gemeente of een bedrijf. Dat heet erfpacht. Je mag je huis daarop bouwen of hebben, maar de grond is niet echt van jou. Voor het gebruik van die grond betaal je geld en dat noemen we de canon. Dit kan zijn voor een paar jaar of zelfs voor altijd, dat hangt af van wat is afgesproken. Dus, in plaats van alles te kopen, betaal je eigenlijk voor het recht om op die plek te wonen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een woning met erfpachtrecht?

Sinds 2010 zijn banken strenger geworden met het geven van leningen voor huizen die op erfpachtgrond staan. Dit betekent dat als je een huis bij een makelaar koopt met erfpacht, het soms lastig kan zijn om een hypotheek te krijgen.

Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe regels. Alleen contracten voor onbepaalde tijd kunnen nog een hypotheek krijgen, volgens speciale regels van de banken. Als je een contract hebt voor een bepaalde tijd, zoals 30 jaar, dan valt dit buiten de nieuwe regels. Maar als je al zo'n contract had voor 2013, kan het soms toch.

Banken zijn strenger omdat ze bang zijn dat de eigenaar van de grond de huur veel duurder maakt. Hierdoor kunnen mensen misschien hun huis niet meer betalen. Mensen die hun huis willen verkopen, vinden dit lastig. Soms kunnen kopers geen lening krijgen om het huis te kopen.

Sommige steden in Nederland gebruiken erfpacht om te voorkomen dat grond te duur wordt verkocht. Dit helpt de stad om te zorgen dat de waarde van de grond ten goede komt aan iedereen. Steden zoals Amsterdam en Utrecht doen dit nog steeds. Andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag, proberen erfpacht minder te gebruiken en bieden soms de grond te koop aan.

Het aanschaffen van een woning met erfpacht is dus net even anders dan het kopen van een huis op eigen grond.

Lees ook  De betekenis van Duette Shades raambekleding

Hier zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij erfpacht

  • De duur van de erfpacht
    Is de erfpacht tijdelijk of eeuwigdurend? Bij tijdelijke erfpacht is het belangrijk te weten wanneer deze afloopt en onder welke voorwaarden deze eventueel verlengd kan worden.
  • De hoogte van de canon
    Hoeveel moet je jaarlijks betalen en hoe wordt dit bedrag aangepast over de tijd? Is er een mogelijkheid om de erfpachtcanon af te kopen? Is het canon fiscaal aftrekbaar?
  • De erfpachtvoorwaarden
    Welke beperkingen legt de erfpacht op? Mag je bijvoorbeeld aanbouwen of de bestemming van het huis veranderen?
  • Mag je verkopen of verhuren?
    Mag je het erfpachtrecht verkopen of verhuren en zo ja, onder welke voorwaarden?
  • Staat de bank open voor financiering?
    Sommige banken zijn terughoudender in het financieren van woningen op erfpachtgrond.

Erfpacht afkopen of niet?

Het afkopen van erfpacht kan een slimme zet zijn, maar het hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je ervoor kiest om de erfpacht af te kopen, betaal je één keer een grote som geld aan de gemeente. Daarna hoef je geen maandelijkse erfpachtcanon meer te betalen. Dit kan handig zijn, want je weet van tevoren precies hoeveel geld je kwijt bent. Bovendien kan het afkopen van erfpacht ervoor zorgen dat de waarde van jouw huis stijgt. Hierdoor wordt het makkelijker om je huis te verkopen als je dat in de toekomst wilt.

Maar er zitten ook nadelen aan het afkopen van erfpacht. Het kost namelijk vaak veel geld en soms moet je hiervoor zelfs extra lenen bij de bank. Hierdoor kunnen je maandelijkse lasten stijgen. Bovendien kun je de afkoopsom niet aftrekken van je belastingen, terwijl de maandelijkse erfpachtcanon wel aftrekbaar is. Dit betekent dat je misschien meer belasting moet betalen als je de erfpacht afkoopt.

Als je ervoor kiest om de erfpacht niet af te kopen, blijf je maandelijks een bedrag betalen aan de gemeente. Dit kan voordelig zijn als je niet genoeg geld hebt om de erfpacht af te kopen, of als je verwacht dat je binnenkort gaat verhuizen. Maar het kan ook zijn dat de erfpachtcanon in de toekomst hoger wordt, waardoor je meer moet betalen.

Erfpacht is best ingewikkeld en het kan veel invloed hebben op de keuze om een huis te kopen. Het is belangrijk om goed te weten wat de regels zijn, hoe het je financieel kan beïnvloeden en wat het betekent voor de waarde van je huis in de toekomst. Een makelaar en een notaris kunnen je hierbij goed helpen. Door de juiste vragen te stellen en goed onderzoek te doen, kun je een goede beslissing nemen over het kopen van een huis op erfpachtgrond.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)