Betekenis van overdrachtsbelasting

overdrachtsbelasting
Avatar foto
Waldo Taekema
29 november 2022

Overdrachtsbelasting is de belasting die betaalt wordt bij het kopen van een pand of stuk grond, rechten op onroerende zaken en aandelen waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan. In deze blog vind je alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting!

Aan wie betaal je overdrachtsbetaling?

Overdrachtsbelasting wordt betaald bij de notaris. Dit gebeurd op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. In de meeste gevallen wordt de belasting betaald door de koper. Echter is dit niet altijd het geval. In sommige gevallen wilt de verkoper de overdrachtsbelasting voor zijn of haar rekening nemen. Op het moment dat de kopende partij de belasting betaalt, komt het begrip kosten koper naar boven. Kosten koper, ook wel K.K genoemd. Als de verkopende partij de kosten opzich neemt, komt het begrip vrij op naam naar boven. Vrij op namen, ook wel V.O.N. genoemd.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

De koper of verkoper zal overdrachtsbelasting moeten betalen bij en bestaande woning. Een lange tijd was de belasting 6%. De laatste periode is de belasting verlaagd naar 2%. De reden voor de verlaging van de belastin gis om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De 2% heeft wel een eis. Er wordt alleen 2% overdrachtsbelasting gerekend, op het moment dat iemand ook echt de woning zelf gaat bewonen. Bovendien komen personen van 35>in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit is wel alleen het geval op het moment dat de koopsom niet over de €400.000,- is.

Echter is er ook een overdrachtsbelasting van 8%. De 8% belasting wordt gerekend op andere onroerende zaken, wat niet geld onder startersvrijstelling. Hierbij is te denken aan vakantiewoningen en bedrijfspanden. Op het moment dat je met een makelaar uit Geleen een pand of woning zal gaan bezichtigen. Zal de makelaar jou goed kunnen informeren over de procentuele belasting die gerekend zal worden.

Lees ook  De betekenis van het woord verhuisbedrijf

Bezwaar tegen overdrachtsbelasting

Het kan zijn, dat je het niet eens bent met de gerekende overdrachtsbelasting. Dit kan onder andere te maken het hebben dat iemand vindt dat er een ander tarief gerekend moet worden. Ook kan het zijn dat iemand vindt recht te hebben op vrijstelling. Als iemand bezwaar wil maken, ten aanzien van de procentueel berekende belasting kan dat bij de notaris. De notaris zal uitzoeken of het bezwaar wat is ingediend terecht is.

Heb je deze blog gelezen en ben je ook geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “betekenis van motoriek“ of “betekenis van non-binair

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)