De betekenis van annuïteitenhypotheek

betekenis van annuïteitenhypotheek
Avatar foto
Waldo Taekema
9 februari 2024

Een van de meest voorkomende hypotheekvorm is een annuïteitenhypotheek. Wil jij binnenkort een huis kopen, dan heb je deze vorm van hypotheek wellicht voorbij zien komen. Ook het begrip kosten koper zie je veel voorbij kopen tijdens een huis kopen. Lees hier de betekenis van kosten koper. Maar wat betekent deze hypotheek en waarom zou je hiervoor kiezen? In deze blog lees je meer over de betekenis van een annuïteitenhypotheek, hoe het werkt en de voor- en nadelen. Zodat jij zeker weet of deze hypotheek vorm bij jou past. Lees snel onze blog verder!

Wat betekent een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waar je elke maand een vast bruto bedrag betaalt. Je betaalt aan het begin van de looptijd meer rente en dus minder aflossing. Dit betekent dus hoe meer hypotheek je doet aflossen, hoe minder rente je moet betalen. Dit heeft als gevolg dat je aan het einde van de looptijd meer aflossing betaald en minder rente. Op de einddatum van je hypotheek heb je je hypotheek helemaal afgelost.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek, of annuïtaire hypotheek, betaal je een vast bruto bedrag elke maand. Dit bedrag bestaat uit twee delen: rente en aflossing op je hypotheek, net zoals bij een lineaire hypotheek. Je betaalt elke maand een deel van je hypotheek terug en hierdoor wordt je hypotheekschuld steeds minder.

Doordat je elke maand een hypotheek terugbetaalt, betaal je ook minder hypotheekrente. Hierdoor kun je minder hypotheekrente aftrekken van de belasting. De netto maandlasten kunnen hoger worden en in de eerste jaren betaal je weinig aflossing maar veel rente. Echter, de laatste jaren is dit precies omgedraaid: je lost op het begin veel af en daardoor betaal je minder rente. Met als gevolg dat je aan het einde van de looptijd van je hypotheek alles hebt afgelost.

Lees ook  Betekenis van koopovereenkomst 
betekenis van annuïteitenhypotheek

Voor- en nadelen annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek heeft een aantal voor- en nadelen. Hieronder lees je wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • In het begin van je hypotheek betaal je relatief lage maandlasten vanwege belastingvoordeel
  • Het is een eenvoudige hypotheekvorm
  • Na dertig jaar heb je je hypotheek volledig afgelost

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Je netto maandlasten stijgen
  • In het begin van je hypotheek los je minder af en betaal je meer rente
  • Het is een relatief dure hypotheekvorm in vergelijking met aflossingsvrij

Wat is beter: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is voordelig als je op dit moment nog niet zoveel verdient, maar verwacht om in de toekomst meer te verdienen. In het begin van je hypotheek los je weinig af en daardoor profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Je netto maandlasten zijn in het begin wat lager in tegenstelling tot de jaren erop volgend.

Een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd goedkoper. Je hebt een vast bedrag dat je elke maand aflost en hierdoor gaan je maandlasten dalen.

Je lost bij beide hypotheekvormen de volledige hypotheek af binnen de looptijd. Welke hypotheek het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Is je huidige situatie dat je op zoek bent naar een woning, alleen je verdient nog niet genoeg? Dan kan een annuïteitenhypotheek iets voor jou zijn! Twijfel je nog waar je in Nederland het beste kunt wonen en op basis van de plek wil je meteen een hypotheek afsluiten? Dan kan een lineaire hypotheek bij jou passen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)