Betekenis van vloerverwarming

vloerverwarming
Avatar foto
Waldo Taekema
23 november 2022

Vloerverwarming is een andere vorm van verwarming. Het zit namelijk ingebouwd in de grond. Deze vorm wordt al eeuwen lang gebruikt. De Romeinen begonnen er namelijk al mee. Zij deden dat door warme lucht afkomstig van een houtvuur te laten stromen door allemaal holle ruimtes. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een elektrische en warm water verwarming.

3 verschillende soorten elektrische vloerverwarming

  • Kabels van 7 millimeter dik, die hetzelfde als bij een water vloerverwarming in de vloer worden gelegd.
  • Matten met daarop een zigzag patroon. Hierin zitten dunnere kabels van 3 millimeter dik. Deze worden direct onder de tegelvloer aangebracht.
  • Zeer dunne geleidende folie wat onder een tapijt of laminaat gelegd kan worden.

Voordelen van vloerverwarming

Een vloerverwarming heeft een groter stralingsoppervlak met een lagere temperatuur, ter vergelijking met een normale radiator. Hierdoor wordt de kamer subtieler verwarmd, waardoor het prettiger aanvoelt. De luchttemperatuur zal ook lager zijn. Je kan je vloerverwarming ook stroom voeren met zonnepanelen, waarvan je hier de definitie vindt!

Daarnaast heeft het ook een laag energieverbruik. Aangezien het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd. De woning heeft een grotere warmtebuffer, hierdoor kan er ook veel regelmatiger verwarmd worden. Hetzelfde geldt voor de warmteopwekker, die hoeft namelijk maar een lagere temperatuur – ten opzichte van een radiator – op te wekken.

Ook neemt het geen woonruimte in beslag. Mocht je bijvoorbeeld een kleine badkamer hebben, dan heb je door een vloerverwarming extra plaats voor badkamer materiaal. In tegenstelling tot bij een radiator.

Ook kun je het in de warme zomer maanden gebruiken als een airco. Je kunt het namelijk aansluiten op een koelmachine. Of bijvoorbeeld met grondwater. Dat water kun je laten stromen door de buizen.

Lees ook  Betekenis van egaliseren

Nadelen van vloerverwarming

Zoals altijd zijn er niet álleen voordelen. Het grootste nadeel is dat de leidingen ín de grond gelegd moeten worden. Hierdoor is het ontzettend lastig om een vloerverwarming te leggen in oudere huizen. Het wordt vrijwel alleen geadviseerd bij nieuwbouw of als je een grondige renovatie doet.

Ook kun je geen tapijten gebruiken. Aangezien dat alle warmte zal isoleren. Hierdoor zal de warmteafgifte van de vloer drastisch verminderen.

Mocht er een lekkage plaats vinden heb je ook een redelijk groot probleem. Aangezien hierdoor een gedeelde van de vloer open gebroken moet worden. Wel zijn vloerverwarmingen in een dusdanig stadium dat dit niet vaak voor komt.

Meer lezen over vloeren? Lees dan ook betekenis van tapijt

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)