Betekenis van haute couture

haute couture
Avatar foto
Waldo Taekema
25 oktober 2022

De meeste modeliefhebbers zijn wel bekend met haute couture. Deze couture kan ook wel omschreven worden als het hoogst haalbare in de modewereld. Vaak is haute couture ontworpen door modeontwerpers of merken die voor een kleine markt werken, dit omdat het veel geld kost. In deze blog vertellen we meer over de betekenis van haute couture.

De geschiedenis

Haute couture is al een begrip dat voor een redelijk lange tijd bestaat, het is namelijk in de 19e eeuw ontstaan. Toen werden kledingstukken op maat gemaakt voor de drager of koper. Het werd toen omschreven als iets dat handgemaakt was, bestond uit zeer exclusieve stoffen en werd gemaakt door middel van verfijnde technieken. De kleding kon dus nooit meteen gedragen worden, het werd eerst ontworpen, gemaakt en aangepast.

Hoe het er nu uitziet

Tegenwoordig worden niet alle couture kledingstukken voor één persoon gemaakt. Wel worden er slechts enkele exemplaren gemaakt, waardoor het alsnog exclusief is. Ook kan het op maat gemaakt worden. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van zeer exclusieve stoffen, net zoals dat de verfijnde technieken een grote rol spelen. Er is altijd veel oog voor de kleine details en het maken van haute couture kost dus ook veel tijd en dus geld.

Het tegenovergestelde van haute couture

Het tegenoverstelde concept hiervan is confectiekleding. Dit is kleding die vaak in standaardmaten worden geproduceerd en dus geschikt zijn voor massaproductie. Een voorbeeld van een merk met confectiekleding is Moschino. Door de massaproductie is confectiekleding veel goedkoper dan haute couture of een maquette. Confectiekleding is ontstaan in de 19e eeuw tijdens de industriële revolutie toen de welvaart aan het toenemen was. Dankzij deze toenemende welvaart nam de vraag naar kleding toe, waardoor er meer moest worden geproduceerd om aan deze vraag te voldoen.

Lees ook  Betekenis van bespoke

Voorbeelden

In de huidige modewereld zijn er een aantal merken die aan houte couture doen. Voorbeelden hiervan zijn Adeline André, Chanel, Christian Dior, Givenchy en Alexis Mabille.

Naast woorden die vanuit de Franse taal zijn ontstaan, kent ons taal ook woorden die hun oorsprong in Suriname hebben. Denk hierbij vooral aan straat taal zoals de woorden chimi of planga.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)