Betekenis van haute couture
Haute couture is een soort mode die gemaakt wordt voor klanten uit het topsegment, en is meestal erg duur. Het wordt vaak ontworpen door beroemde ontwerpers, en is vaak zeer uitgebreid en extravagant. Luxueuze stoffen, ingewikkelde details en geavanceerde ontwerpen komen samen om stukken te creëren die vaak kunstwerken zijn.
Het begint in Frankrijk
Haute couture is een Franse term die oorspronkelijk verwees naar de creatie van exclusieve handgemaakte kleding voor royalty's en de adel. Tegenwoordig wordt haute couture gebruikt om het hoogste niveau van modeontwerp en -productie aan te duiden, waarbij kledingstukken vaak worden gemaakt van luxueuze en dure materialen. Haute couture kleding wordt altijd op maat gemaakt, terwijl confectiekleding zoals Black Bananas in massaproductie in fabrieken wordt vervaardigd. Dit betekent dat haute couture-kleding altijd uniek is, en nooit in winkels te vinden is. Bekende namen die haute couture maken zijn Dior en Chanel. Ook in Nederland zijn er enkele modeontwerpers die alleen maar exclusieve designs maken, zoals Mart Visser en Jan Taminiau. Er zijn genoeg ontwerpers die in de Franse hoofdstad inspiratie hebben opgedaan. Viktor en Rolf liepen bijvoorbeeld stage in Frankrijk en doen mee aan diverse modewedstrijden. Taminiau en Viktor en Rolf mochten zelf meerdere malen de Koninklijke Familie kleden.
Mode als statussymbool
Die exclusiviteit is wat haute couture, zowel van kleding als lingerie, zo anders maakt dan andere modetrends in de geschiedenis. Het gaat niet alleen om de kleding - het gaat ook om status en sociale status. Als je een opkomende ontwerper bent zoals Black Bananas, met een nieuwe kledinglijn, kan het zijn dat je meer dan € 100.000 moet betalen om je ontwerpen op de Parijse catwalk te krijgen. Beroemdheden zijn vaak te zien op de catwalk of op feestjes rond dit evenement omdat zij dan ook eventjes hun gezicht kunnen laten zien.
Frisse wind door Couture en Black Bananas
Het idee van haute couture bestaat al heel lang, maar het is nog steeds exclusief. Vooral na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal ontwerpers enorm toe, aangezien de modewereld bijna vijf jaar had stilgelegen. Men had weinig geld en de modetrends waren behoorlijk sober. Doordat modeontwerpers in die tijd weer aan de slag konden met bijzondere kleding, ontstond de exclusiviteit van deze merken. De normale man of vrouw kon zich in die tijd geen bijzondere kleding veroorloven. Zelf in de jaren zestig van de vorige eeuw moest je voor een outfit van een bekend merk al gauw enkele duizenden gulden betalen.
Vrouwen, ook in Nederland wilden echter met hun tijd meegaan. Overal ter wereld wordt haute couture nagemaakt. De eerste confectielijnen ontstonden en wie ook dat niet kon veroorloven ging thuis zelf met naald en draad aan de slag om een outfit van Black Bananas na te maken. Tegenwoordig zie je dat modeontwerpers ook anderen inspireren. Toen Jan Taminiau enkele jaren geleden de postzakkenoutfit ontwierp voor Máxima, zag je daarna kleding en accessoires in dezelfde stijl.
Bekijk ook Betekenis van familieopstelling