Betekenis van maquette

Betekenis van maquette
Avatar foto
Waldo Taekema
26 september 2022

Maquette is een woord wat van origine stamt uit de 20ste eeuw in Frankrijk. De Fransen hebben dit woord op hun beurt weer overgenomen van het oud Italiaans. De Italianen gebruikten het woord ‘macchia’ voor het woord plek. Hieruit kwam het verkleinwoord ‘machietta’ voor plekje. Machietta is uiteindelijk de inspiratie voor de Fransen geweest om het woord Maquette te bedenken. Maquette betekent in het Nederlands een model in het klein van een gebouw of stadswijk. In deze blog gaan wij dieper in op de betekenis van maquette.

Wat is maquette?

De dikke van Dale verteld ons dat een maquette een model is in het klein van een gebouw of stadswijk. Maar we zien veelal dat maquettes gebruikt worden als een driedimensionaal model op schaal in bijvoorbeeld de architectuur, bouw of schoolprojecten in een van deze sectoren. Het kan zowel ingezet worden om een goede impressie te krijgen van hoe het ontwerp uit komt te zien als om de bouw op een visuele manier uit te leggen.

Stel voor je bent de eigenaar van een bouw bedrijf in Goes met een pand in Middelburg. Je hebt een projectontwikkelaar die op locatie het gebouw wilt zien. Je kan er dan voor kiezen om een container te huren in Middelburg, het gebouw neer te halen, te transporteren naar Goes en het daar weer op te bouwen. Of je laat een maquette ontwikkelen om overzichtelijk het gebouw, op schaal, te laten zien aan de projectontwikkelaar.

Welke schalen worden gebruikt bij maquette?

We hebben een paar keer benoemd dat een maquette op schaal is maar dat is niet helemaal waar. De reden dat dit niet compleet klopt is dat er meerdere schalen gebruikt kunnen worden voor een maquette, er is dus niet één maat. Hoewel schalen in alle vormen en maten komen zijn er vijf veel voorkomende schalen die gebruikt worden bij maquette-makers, namelijk: 1 op 100, 1 op 200, 1 op 500, 1 op 1000 en 1 op 2500. Hoe groter de schaal hoe groet hetgeen is wat uitgebeeld wordt. Zo wordt bijvoorbeeld bij de schaal van 1 op 100 een kozijn getoond terwijl bij 1 op 2500 een complete stad uitgebeeld kan worden.

Lees ook  De betekenis van 777

Daarnaast is er ook een techniek die schalen schaalbaar maakt. Dit kan via digitale programma’s. Door de constante verbetering in techniek op digitaal vlak is het mogelijk om een maquette digitaal te maken die via een slider van 1 op 100 naar, bijvoorbeeld, 1 op 1000 gaat.

Als je genoten hebt van deze blog kijk dan ook naar de betekenis van een oplegger en de betekenis van het larvestadium!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)