De betekenis van planga

Planga betekenis zonnebril
Avatar foto
Waldo Taekema
23 maart 2023

Jongeren vinden voortdurend nieuwe woorden. Je kunt bijna stellen dat zij hun eigen taal hebben. Straattaal is zo’n jongerentaal. Door heel het land wordt er gebruik gemaakt van straattaal onder jongeren. Met name in de steden waar allerlei verschillende culturen samenkomen, wordt er veel gebruik gemaakt van straattaal. De meeste woorden zijn afgeleid van een buitenlandse woorden. Je vind dus een mix van verschillende talen door elkaar. Afgelopen tijd was het woord “planga” een veel gebruikt woord onder jongeren. In deze blog leggen wij de planga betekenis uit.

Wat is een planga?

Ook de oudere generatie moet een beetje met de tijd meegaan om jongeren te kunnen begrijpen. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, want het woord was afgelopen tijd enorm populair. Rapper Donnie maakte zelfs een nummer over het woord. De kans is groot dat je het woord voorbij hebt horen komen, maar dat de planga betekenis nog onbekend is. Daarom vertellen wij jou waar het woord planga betekent.

Het woord planga staat voor bril of zonnebril. Daarnaast zijn er nog verschillende vormen van de planga te vinden. Zo staat een snelle planga voor een opvallende (zonne)bril en staat een trage planga voor een leesbril.

De snelle planga betekenis

Wij hadden de snelle planga betekenis al kort uitgelegd. Het woord snelle planga werd een echte trend door rapper Donnie. De snelle planga is een zonnebril met slechts een lens die beide ogen bedekt. Het nummer sloeg in als een bom onder jongeren en werd een echte trend.

De snelle planga begon als grap, maar binnen mum van tijd was de planga in heel Nederland een grote trend. Een hoop BN’ers verschenen op tv en sociale media met een snelle planga. Hierdoor explodeerde het woord planga binnen Nederland. De snelle planga kwam mooi van pas voor de show van Donnie. Het was pure merchandise voor de show. Bijna iedereen wilde ten slotte een snelle planga hebben.

snelle planga

De oorsprong van de planga

De meeste straattaal woorden zijn gebaseerd op een woord uit een ander land. Het is onduidelijk waar het woord planga vandaan komt. De planga betekenis is dus naar alle waarschijnlijkheid ooit gevormd door jongeren zelf in Nederland. Ook rappers hebben een grote invloed op jongeren. In 2004 werd het woord planga gebruikt in het nummer “Ballen tot we vallen”. Ook in het nummer “Cartier” werd er gerapt over een “planga van Cartier”.

Lees ook  Betekenis van bespoke

Later, in 2018, werd het woord enorm populair door het nummer “snelle planga” van rapper Donnie. Het nummer van Donnie zorgde ervoor dat het woord planga door heel Nederland bekend werd. Rappers hebben dus niet alleen een negatieve invloed op jongeren. Naast de vape trend, is dit een trend die geen kwaad kan onder jongeren.

Het straattaal woordenboek

Straattaal wordt dus al tientallen jaren in Nederland gebruikt onder jongeren. Toch komen er jaarlijks vele nieuwe woorden bij. Jongeren vinden voortdurend nieuwe woorden om dingen aan te duiden. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe straattaal, is er een straattaalwoordenboek ontwikkeld. Hierin verschijnen regelmatig nieuwe woorden. Deze woorden worden bedacht door jongeren zelf of worden een trend, doordat deze woorden te horen zijn in verschillende rapteksten. Enkele populaire woorden uit het straattaalwoordenboek zijn: doekoe, chimi, fatoe en loesoe.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)