Betekenis van egaliseren

tegelvloer egaliseren
Avatar foto
Waldo Taekema
4 februari 2022

Egaliseren betekend vlak, glad of gelijkmaken. Hierbij gaat het meestal om een muur of vloer egaliseren. Je kunt zelf een muur of vloer egaliseren, maar er zijn ook bedrijven die dit kunnen regelen.

Muur egaliseren

Een muur met een grove korrelstructuur, een muur die wat beschadigd is door behang of glasweefselbehang: je kunt het makkelijk zelf egaliseren. Allereerst is het belangrijk dat de muur voorbehandeld is. Dit doe je als volgt:

  1. Zorg dat de muur schoon is van stof en vet. Dat kan met een sop van lauwwarm water en wat ontsmetter.
  2. Steek met een plamuurmes oneffenheden weg of schuur het glad. Bijvoorbeeld resten van behang die nog op de muur zitten.
  3. Vul de naden, gaten en beschadigingen met vulmiddel.
  4. Behandel een poederende ondergrond met een voorstrijk fixeermiddel, een zuigende ondergrond behandel je met sneldrogende voorstrijk.
  5. Heb je vlekken op de muur? Behandel deze dan met een speciaal daarvoor geschikte voorstrijk.
  6. Een geschilderde ondergrond schuur je lichtjes op en maak je vervolgens stofvrij.

Nu kun je starten met de muur egaliseren. Neem hiervoor de tijd en ga zorgvuldig te werk. Roer als eerste goed door het egaliseermiddel. Afhankelijk van het specifieke product of merk, kun je meestal direct vanuit de emmer het middel op de muur rollen. Doe dit altijd met een speciale roller. Rol eerst verticale banen met een oppervlakte van enkele vierkante meters, gevolgd door een horizontale rolbeweging op diezelfde plek. Daarna ga je er nog één keer verticaal overheen. Strijk met de strijker de muur glad, werk hierbij als volgt: van onder naar boven en dan van boven naar onder. Zet niet te veel kracht op de strijker, dit is niet nodig. Herhaal bovenstaand stappenplan voor elk stuk muur.

Lees ook  Betekenis van dakleer
tegelvloer egaliseren

Vloer egaliseren

Een vloer egaliseren is in tegenstelling tot een muur een lastigere klus. Je hebt namelijk te maken met egaliseermiddel dat veel vloeibaarder en de bestaande vloer heeft meestal een uitgebreide voorbehandeling nodig. Als je dit niet goed uitvoert, kunnen er al snel scheuren ontstaan. Moet je dus bijvoorbeeld een tegelvloer egaliseren? Dan is het verstandig om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Wil je liever toch zelf aan de slag, laat je dan goed informeren bij de lokale bouwhandel of een andere expert of het gebied van vloeren egaliseren.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook: de betekenis van een offerte in zakelijke transacties

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)