Betekenis van vloer egaliseren

betonvloer egaliseren
Avatar foto
Waldo Taekema
11 maart 2022

Bij een aankoop van een nieuw pand moet er soms nog wat gebeuren. Op deze manier of bij een taxatie van een toekomstige aankoop kom je al snel termen waar je voorheen misschien nog nooit van had gehoord. Zo kan het zijn dat je de vloer moet gaan egaliseren. Wat houdt dat precies in en wanneer is het van toepassing? Hieronder een kort overzicht om te begrijpen wat het betekent om een vloer te egaliseren.

Wanneer?

Vloeren, en met name oude betonvloeren, vertonen wel eens wat gebreken. Door veroudering of verkeerd te zijn gegoten ontstaan er oneffenheden. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de vloer scheef kan zijn op sommige plekken. Dit is echter niet het enige moment dat je met een vloer aan de slag kunt gaan. Je kunt dit ook doen op het moment dat je nieuwe woonhuis bijvoorbeeld een oude tegelvloer of mozaïekvloer heeft  in de keuken en je deze niet wilt uitbreken. Je krijg in dat geval een kleine verhoging, maar in sommige gevallen kan het goed uitpakken om de vloer te laten gieten. Egaliseren kan zowel een ondergrond bieden voor een nieuwe laag zoals tapijt, of op zichzelf blijven liggen.

Betonvloer egaliseren

Egaliseren betekent eigenlijk rechttrekken, en dat is dus  wat er gebeurd. Over het algemeen gebeurd dit met vloeibare egaline, een combinatie tussen cement en kunsthars. Hierdoor komt, als je de egaline doorzichtig aankoopt, een lichte glans over de vloer heen. Wil je die glans niet dan wordt er meestal een kleur toegevoegd om hem weg te halen. Zelf een betonvloer egaliseren kán, maar het is verstandiger om een betonvloer egaliseren over te laten aan een professional. Dit onder andere omdat zij dure apparatuur hebben die het werk makkelijker en nauwkeuriger maakt. Dat is in jouw voordeel omdat het best wel een precies werk is om met de hand te doen. Je wilt tenslotte wel dat de vloer waterpas is zodat het de beste mogelijkheden biedt.

Lees ook  Betekenis van een woonboerderij

Zelf egaliseren

Wil je toch zelf een vloer egaliseren? Dit is hoe je dat moet doen. Allereerst moet je zorgen dat de ondergrond droog en vrij van stof is. Een betegelde vloer moet je zelfs ontvetten, anders werkt het niet goed. Zorg ervoor dat je de vloer bedekt met een primer nadat je dit hebt gedaan om te zorgen dat de egaline goed kan hechten en niet te snel in de ondergrond zakt. De primer kan gelijkmatig met een borstel over de vloer worden verdeeld alvorens het moet drogen. De hoeveelheid egaline die je daarna moet mixen is afhankelijk van het oppervlakte van de vloer. Meet dus goed. Daarna kun je de egaline uitgieten over de vloer en met een trekker zorgen dat die ook in de hoek komt.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)