Betekenis van kadaster

makelaar meerssen
Avatar foto
Waldo Taekema
11 maart 2022

Kort gezegd is het kadaster een open register waarin onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten worden bijgehouden. Iedereen die informatie wil weten over de gegevens van bepaalde percelen kan dit bij het kadaster inzien.

Dit wordt er allemaal in het kadaster bijgehouden

Het kadaster registreert gegevens over schepen, woningen, percelen, wegen en luchtvaartvoertuigen. Daarnaast worden er ook de kabels en leidingen die onder de grond worden geregistreerd.

Op de website van het kadaster kun je verschillende zaken vinden over woningen in Nederland. Dit is een openbaar register, dus men hoeft geen huiseigenaar te zijn om deze informatie te kunnen inzien. Het is dus ook mogelijk om, tegen betaling, voor een huis waar interesse in is, informatie op te vragen. Deze informatie kan je inzien:

  • Een schatting van de vraagprijs, indien het huis de verkoop in gaat. Deze informatie kan overigens vaak gratis bij een makelaar, zoals makelaar Meerssen, uitgevoerd worden. Vraag dus eerst een makelaar voor informatie.
  • Informatie over de waarde en omgeving van een woning.
  • Hier kan een KLIC-melding doorgegeven worden, indien er wordt gegraven rondom het huis.
  • De erfgrens van het perceel.

Privacy en misbruik

Lees ook  Betekenis van kosten koper

Door de jaren heen is er al aardig wat ophef geweest over dit openbare register. In het kadaster kunnen mensen namelijk ook bepaalde gegevens over de eigenaren van een pand opvragen. Onder deze gegevens vallen de naam, burgerlijke staat, aankoopprijs van het pand en de geboortedatum. Tegen betaling kunnen ook mensen met minder goede bedoelingen deze informatie opvragen en dat wordt ook gedaan. Sinds 1 januari worden de woonadressen van ZZP’er en bestuurders wel afgeschermd, maar dit geldt alleen als zij een apart werkadres hebben. ZZP’er die vanuit thuis werken, blijven zichtbaar in het kadaster en hier maakt het Handelsregister van de KvK gebruik van.

Conclusie

Iedereen dat een woning heeft of gaat zoeken en informatie wilt inzien over het perceel, de prijs of de waarde kan deze informatie, tegen kosten koper inzien bij het kadaster. Het kadaster is er voor iedereen, helaas heeft niet iedereen even goede bedoelingen. Men wil dat er minder persoonlijke informatie in het kadaster in te zien is. Er zijn kleine aanpassingen gekomen het afgelopen jaar en wie weet zullen er de komende jaren meer aanpassingen komen. Tot die tijd is het een zeer handige tool als men op zoek ik naar een nieuwe woning of net een woning gekocht heeft.

Lees ook: de betekenis van maritieme sector

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)