Betekenis van een belevingstuin

betekenis van een belevingstuin
Avatar foto
Waldo Taekema
20 oktober 2023

Tuinieren is een van de meest bevredigende en therapeutische bezigheden die men kan ondernemen. Het inrichten van je buitenruimte en het transformeren van een eenvoudige tuin in een paradijselijke oase is een droom van velen. Een tuin architect speelt een cruciale rol in het realiseren van deze droom. Hij of zij zal vast aandringen op een tuin, waarvan je met alle zintuigen kunt genieten: de belevingstuin. Maar wat is nu de betekenis van een belevingstuin en wat zijn de voordelen ervan? Deze blog geeft antwoorden.

Betekenis van een belevingstuin

Een belevingstuin is een speciaal ontworpen buitenruimte die bedoeld is om de zintuigen te prikkelen en een positieve ervaring te bieden aan bezoekers. Dit type tuin is doorgaans ontworpen met aandacht voor toegankelijkheid en het creëren van een omgeving die rust en verwondering bevordert. Wil je zelf van je tuin een belevingstuin maken? Schakel dan een tuinarchitect in.

Oorsprong belevingstuin

Belevingstuinen zijn vaak te vinden in geriatrische instellingen. Ouder worden kan uitdagend zijn, vooral voor mensen die in een verzorgingstehuis verblijven. Belevingstuinen spelen een cruciale rol in het creëren van een positieve leefomgeving voor deze ouderen. Ze bieden niet alleen een visueel aantrekkelijke ruimte, maar ook een breed scala aan voordelen voor de bewoners. Zo worden de tuinen bijvoorbeeld ingericht op basis van de dagbestedingsthema’s, zoals muziek en eten.

betekenis van een belevingstuin

Voordelen belevingstuin

Een belevingstuin biedt een rustige en serene omgeving die stress vermindert. Het observeren van de natuurlijke schoonheid en geluiden kan helpen om spanning en zorgen los te laten. Belevingstuinen worden daarom vaak gebruikt voor therapeutische doeleinden. Ze kunnen gunstig zijn voor mensen met fysieke of mentale gezondheidsproblemen. Het verblijf in de tuin kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en herstel. Belevingstuinen kunnen gemeenschappen samenbrengen. Mensen kunnen samenkomen in de tuin, genieten van elkaars gezelschap en deelnemen aan activiteiten zoals tuinieren of evenementen. Belevingstuinen kunnen als laatste een rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid door te focussen op inheemse planten, milieuvriendelijk ontwerp en waterbesparing.

Lees ook  De betekenis van een huurovereenkomst

Welke elementen vind je in een belevingstuin?

Een belevingstuin bevat diverse elementen die bedoeld zijn om de zintuigen van bezoekers te prikkelen en een betoverende omgeving te creëren. Hier zijn enkele van de elementen die je in een belevingstuin kunt vinden:

  • Planten vormen de basis van een belevingstuin. Je vindt een grote variëteit aan bloemen, struiken, bomen en andere planten die zorgen voor kleur en geur.
  • Water voegt een rustgevend element toe aan de tuin. Dit kunnen vijvers, fonteinen, beekjes of watervallen zijn. Dit kunnen echter ook zwembaden of spa’s zijn voor ontspanning.
  • Comfortabele zitplekken, zoals bankjes, stoelen of picknicktafels, bieden bezoekers de gelegenheid om te ontspannen en te genieten van de omgeving.
  • Verschillende texturen, zoals zachte grassen, gladde stenen of ruwe boomschors, kunnen aangeraakt worden, waardoor de tastzin wordt gestimuleerd.

De combinatie van deze elementen creëert een boeiende en rustgevende omgeving waar bezoekers kunnen genieten en ontspannen. Belevingstuinen zijn bedoeld om een veelzijdige ervaring te bieden voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook deze artikelen over de betekenis van passieve koeling of over de betekenis van dakleer.  

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)