De betekenis van architectonische stijl

architectonische stijl
Avatar foto
Waldo Taekema
20 februari 2024

Wanneer je op vakantie bent naar het buitenland is het je vast opgevallen dat elke stad zo zijn unieke stijl heeft in gebouwen. Zo heeft Parijs die typerende grandeur en Nederland daartegen, in Amsterdam de smallere grachtenpanden. Maar hoe kan dat nu eigenlijk? Dat is een architectonische stijl.

Wat is architectonische stijl?

Architectonische stijl is de specifieke wijze waarop een architect zijn werk op een bepaalde plek visualiseerde. Deze stijl kan zowel plaatsgebonden als tijdgebonden zijn. Het omvat de unieke bouwwijze die de architect heeft bedacht, waarbij functionaliteit niet uit het oog wordt verloren. Architecten dienen niet alleen aandacht te besteden aan het esthetische aspect van een gebouw, maar ook aan de praktische bruikbaarheid ervan. Het betekent zich afvragen voor welk doel en waarom het gebouw in gebruik genomen zal worden.

Plaatsgebonden stijlen

Iedere stijl komt vanuit het inzicht die een architect voor ogen wanneer deze begon met een tekening maken. Dit begon al meerdere eeuwen terug toen men al begon met het daadwerkelijk bouwen van de gebouwen. Bijvoorbeeld  een kerk moest pronken met zijn prachtige torens, of een stadhuis dat het hart van de stad zou worden. De architecten van toen begonnen met tekeningen maken, met plannen bedenken, en zo ontstonden de eerste architectonische stijlen.

Deze verschillen ontstaan doordat architecten nadenken over wat past bij de plek. Ze kijken naar de omgeving, naar de geschiedenis, naar de cultuur. Ze willen ervoor zorgen dat een gebouw niet zomaar een bouwwerk is, maar een deel van de gemeenschap, een stukje van de puzzel dat perfect past.

De ontwikkeling van architectonische stijl

Deze benadering van architectuur heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld en heeft geresulteerd in diverse plaatsgebonden stijlen. Elke stad, elk dorp draagt de stempel van zijn eigen geschiedenis en cultuur. Hierin weerspiegeld de architectonische gebouwen de skyline. Neem bijvoorbeeld de majestueuze grandeur van Parijs, die wordt belichaamd door imposante gebouwen. In tegenstelling heeft Amsterdam smalle grachtenpanden, elk met zijn eigen unieke karakter.

De essentie van architectonische stijl ligt niet alleen in de esthetiek, maar ook in het begrip van de plaats en de gemeenschap. Ze reflecteren het verleden, absorberen de lokale cultuur en proberen een visie te creëren die niet alleen opvallend is, maar ook naadloos aansluit bij de omgeving.

Lees ook  De betekenis van huurkoop

Hedendaagse toepassing in de architectonische stijl

Bovendien evolueren architectonische stijlen in de loop der tijd, net zoals samenlevingen dat doen. Hedendaagse architecten staan voor de uitdaging om traditionele elementen toe te passen met moderne technologie en designprincipes. Het resultaat is een mix van oud en nieuw. Neem bijvoorbeeld de moderne skyline van Dubai, een weergave van moderne architectuur. Toch ontbreekt het niet aan subtiele verwijzingen naar de traditionele islamitische kunst en architectuur, waardoor het een unieke mix van oud en nieuw wordt.

Het behoud van de architectonische stijl

Het is geen toeval dat de oude kathedralen in Europese steden een andere uitstraling hebben dan de traditionele tempels in Aziatische steden. Elk gebouw vertelt een verhaal, niet alleen over zijn eigen functie, maar ook over de mensen die het hebben bedacht en de gemeenschap die het omarmt. Dit dien je als nieuwe bewoner ook te behouden wanneer je in de woning trekt. De woning waarin je intrekt bepaalt het aanzicht van de stad. Hierin dien je weloverwogen beslissingen te maken als het gaat om renovaties. Door verbouwing met een architect te doen die de oude stijl herkent zorg je ervoor dat je het oude behoud. En gedurende de verbouwing zal je dan ook voorzichtig moeten omgaan met het gebouw. Door afval container te huren voor verbouwing met architect kan je het puin voorzichtig wegvoeren. Op deze website zie je hoe je dat doet.

 

Kortom, architectonische stijl is niet slechts een kwestie van uiterlijk. Het is een element dat de geschiedenis, de gemeenschap en de toekomst samenbindt. Het vormt de identiteit van een stad en zorgt ervoor dat jij dit ook herkent op vakantie of in je eigen stad.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)