Betekenis van kosten koper

kosten koper
Avatar foto
Waldo Taekema
8 februari 2023

Kosten koper oftewel k.k. is een bedrag dat je betaald naast het genoemde bedrag voor het huis. Het betekent letterlijk dat de (extra gemaakte) kosten voor de koper zijn. In deze blog lees je er alles over!

Wat valt er onder kosten koper?

Bij het kopen van een huis komen veel kosten kijken, niet alleen de hypotheek moet betaald worden maar ook bijvoorbeeld de notariskosten. Bij de notaris laat je een hypotheekakte en de leveringsakte opstellen, hier zitten kosten aan verbonden. Onder kosten koper valt ook nog de overdrachtsbelasting, dit is de belasting die je betaald over het huis dat je hebt gekocht.  Verder vallen de makelaarskosten, bankgarantie, taxatiekosten en de advies- en bemiddelingskosten onder kosten koper indien er gebruik van is gemaakt natuurlijk.

Hoeveel is de kosten koper?

Het bedrag dat je betaald voor kosten koper is ongeveer vier tot zes procent van de woningwaarde. En het ligt aan de diensten die je hebt gebruikt. Op het moment dat je een koopwoning in Vlijmen hebt gekocht en er is geen makelaar aan te pas gekomen hoef je natuurlijk geen makelaarskosten te betalen. Ben je samen met een makelaar op zoek gegaan naar een koopwoning in Vlijmen dan betaal je wel de makelaarskosten, zo geldt dat voor alle extra kosten die onder k.k. vallen.

kosten koper
Koopwoningen Vlijmen

Geen eigen geld en nu?

Een huis kopen is in deze tijd erg duur, en sinds 2018 is er geen mogelijkheid meer om 100 procent van de woningwaarde te lenen voor de hypotheek. Een van de meest voorkomende hypotheekvorm is een annuïteitenhypotheek. Klik hier voor meer informatie. Je hebt dus altijd eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. De kosten koper zijn dus niet meegefinancierd en moet je zelf betalen. Heb je niet genoeg gespaard? Dan kun je helaas geen woning kopen of er moet een schenking mogelijk zijn. Een het huis kan bijvoorbeeld gekocht worden met behulp van je ouders, zij schenken of lenen dat het kosten koper bedrag waardoor je toch het huis kan kopen.

Lees ook  Betekenis van taxateur

De kosten die je maakt van de k.k. zijn vaak aftrekbaar van de belasting. Op de volgende kosten kun je dus een teruggave aanvragen; notariskosten hypotheekakte, taxatiekosten en kosten voor de hypotheekadviseur.

Heb je al een koopwoning  gehad en deze is verkocht met overwaarde? Dan kun je die  overwaarde gebruiken om de kosten koper mee te betalen.

Een tip: (indien mogelijk) probeer zo goed en veel mogelijk te sparen voor je een woning gaat kopen. Er komen zoals hierboven benoemd veel kosten bij kijken en een lening is niet altijd mogelijk. Om met een frisse start te beginnen in je nieuwe woning wil je zo weinig mogelijk schulden hebben. Probeer dus een goed gevulde spaarrekening te hebben.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over de betekenis van defensief rijden. Of onze blog over de betekenis van het slagingspercentage.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)