De betekenis van blisterverpakking

Blisterverpakking voor medicijnen
Avatar foto
Waldo Taekema
22 februari 2024

Blisterverpakkingen zijn een veelvoorkomende en veelzijdige vorm van verpakking die in verschillende industrieën worden gebruikt. Ze bieden een gestructureerde manier om producten te presenteren en te beschermen, terwijl ze tegelijkertijd een handig en gebruiksvriendelijk formaat bieden voor consumenten. Hoewel ze vaak geassocieerd worden met medicatie, zijn blisterverpakkingen ook wijdverspreid in sectoren zoals voeding, cosmetica, elektronica en meer. In deze blog zullen we de brede betekenis van blisterverpakkingen verkennen, hun voordelen en de impact op het milieu bespreken.

Wat is een blisterverpakking?

Blisterverpakking is een van de meest gebruikte verpakkingsmethodes. Het is een plastic verpakking die wordt gebruikt voor kleinere en individuelere producten om te verpakken. Zo wordt het ook in veelvoud gebruikt bij medicatie. De blisterverpakking voor medicatie wordt ook wel doordrukstrip, pillendoosje of blisterkaarten genoemd. Door gebruik te maken van blisterverpakking, zorg je ervoor dat de producten goed blijven afgesloten.

Er wordt steeds vaker en sneller gekozen voor het gebruik van blisterverpakkingen, maar wat zijn nu de daadwerkelijke voordelen van een blisterverpakking?

Beschermende eigenschappen

Bij het gebruik van blisterverpakkingen wordt er rekening gehouden met de veiligheid en de afsluitbaarheid. Zo zijn de blisterverpakkingen vaak met plastic of folie afgesloten. Dit zorgt ervoor dat elk product stuk voor stuk is verpakt. Doordat alles per stuk is verpakt, hebben de producten een langere houdbaarheid termijn.

Bij medicatie heeft het ook een beschermende factor op het gebied van innamedosis. Door het gebruik van blisterverpakking is het makkelijker om de medicatiedosis te identificeren en organiseren. Hierbij wordt het risico op medicatiefouten vermindert. Daarnaast is het een stuk veiliger. Er kan makkelijk worden achterhaald of iemand met de medicatie heeft geknoeid.

Gebruiksgemak en hygiëne

Doordat de producten per stuk zitten verpakt zorgt dit voor gebruiksgemak. Je kunt het product zelf uit de verpakking halen, zonder dat je direct de andere producten aanraakt of verspilt. Daarnaast is het ook hygiënischer, doordat alles zit afgesloten. Niemand anders kan op voorhand het product hebben aangeraakt. Doordat het allemaal compact is verpakt, is het makkelijk om het in je tas te stoppen als je veel onderweg bent.

Lees ook  Betekenis van een professioneel dweilsysteem

Mogelijkheid om producten te presenteren

In de blisterverpakking zijn de producten allemaal compact verpakt. Hierdoor kunnen de producten makkelijk worden gepresenteerd. Het blijft overzichtelijk, maar wel compact.

Lees ook: de betekenis van veiligheidsvoorschriften zoals de UFI code.

Diefstal

Tegelijkertijd wordt door de verpakking diefstal meer beperkt, omdat het product niet gemakkelijk ergens kan worden verborgen, waardoor potentiële dieven ontmoedigd worden om het product onopgemerkt mee te nemen. Blisterverpakkingen bieden een duidelijk zicht op het product en vereisen vaak inspanning om te openen, waardoor het voor dieven moeilijker wordt om snel en stiekem toe te slaan.

Blisterverpakkingen van medicatie voor het milieu

Naast dat de blisterverpakkingen waardevol zijn voor het veilig toedienen van onder andere medicatie, zijn ze ook zeer relevant voor het milieu. De blisterverpakkingen zoals doordrukstrips zijn compact, waardoor de strips makkelijk mee te nemen zijn. Daarnaast kunnen de medicijnen met een blisterverpakking makkelijk per brievenbuspost worden verstuurd (Bron: www.e-blister.com/collections/blister-packaging-medication).

Kind veiligheid en blisterverpakking voor medicatie

Kinderen zitten vaak in een ontdekkingsfase waarbij ze alles aanraken dat ze tegenkomen. Wanneer de medicatie in bijvoorbeeld een glazen pot zitten, zijn kinderen geneigd om de deksel hiervan af te halen of open te draaien. Wanneer de kinderen de medicijnen uit de glazen pot hebben gehaald, zijn deze snel geneigd om het in hun mond te stoppen. Doordat de blisterverpakking afgesloten zit met plastic en/of folie wordt het voor de kinderen moeilijker om deze open te maken.

Kortom, blisterverpakkingen zijn een veelgebruikte vorm die producten op een gestructureerde manier beschermt. Ze bieden voordelen, zoals gebruiksgemak, hygiëne, bescherming, mogelijkheid tot productpresentatie en diefstalpreventie. Specifiek voor medicatie bieden ze extra voordelen, zoals dosisbeheer, kind veiligheid en milieuvriendelijkheid.

Benieuwd naar andere mogelijhkheden voor een duurzame verpakking? Lees dan ook eens onze blog over pulp verpakkingen.


Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)