De betekenis van het rode vlaggetje op Amerikaanse brievenbussen

De betekenis van het rode vlaggetje op Amerikaanse brievenbussen
Avatar foto
Waldo Taekema
9 juli 2024

Als je wel eens een Amerikaanse film of serie hebt gekeken, is het je misschien opgevallen dat veel brievenbussen in de Verenigde Staten een rode vlaggetje hebben. Maar wat betekent dit vlaggetje eigenlijk? We vroegen het de expert: www.brievenbuswebshop.nl

Oorsprong van het rode vlaggetje op de US mailbox

Het gebruik van het rode vlaggetje op Amerikaanse brievenbussen gaat terug tot de 19e eeuw. In die tijd werden, zo verteld Brievenbuswebshop ons, brieven en pakketjes vooral bezorgd door postkoetsen en later door treinen. Om aan te geven dat er post klaarlag om meegenomen te worden, plaatsten mensen een rood vlaggetje op hun brievenbus. Met de komst van de automobiel en de uitbreiding van postbezorging aan huis, werd het rode vlaggetje een vast onderdeel van de iconische Amerikaanse brievenbus. Vanaf de jaren 1930 werden deze brievenbussen in grote aantallen geproduceerd en geïnstalleerd in het hele land.

Functie van het rode vlaggetje op brievenbussen

Een rood vlaggetje op een Amerikaanse brievenbus heeft twee hoofdfuncties:

  1. Het signaleren aan de postbode dat er uitgaande post in de brievenbus zit die opgehaald moet worden.
  2. Het laten zien aan de eigenaar van de brievenbus dat er nieuwe post is bezorgd.

Wanneer een bewoner uitgaande post in de brievenbus deponeert, zet hij of zij het rode vlaggetje omhoog. De postbode ziet dit tijdens zijn ronde en weet dan dat er post meegenomen moet worden. Na het legen van de brievenbus klapt de postbode het vlaggetje weer naar beneden. Omgekeerd geldt dat wanneer de postbode nieuwe post in de brievenbus aflevert, hij het rode vlaggetje omhoog zet. Zo kan de bewoner van een afstand zien dat er nieuwe post is aangekomen, zonder telkens bij de brievenbus te hoeven controleren.

Lees ook  De betekenis van een huurovereenkomst

Variaties en alternatieven

Hoewel het rode vlaggetje het meest voorkomende signaleringssysteem is op Amerikaanse brievenbussen, bestaan er ook variaties en alternatieven:

  • Sommige brievenbussen hebben een vlaggetje in een andere kleur, zoals blauw of groen.
  • Er bestaan brievenbussen met een draaibaar vlaggetje of een schuifindicator in plaats van een omhoog te klappen vlaggetje.
  • Modernere brievenbussen maken soms gebruik van een digitaal signaleringssysteem, waarbij een lampje of display aangeeft of er post is.

"Het rode vlaggetje op een brievenbus is net zo Amerikaans als appeltaart en honkbal. Het is een simpel maar doeltreffend systeem dat al generaties lang gebruikt wordt."
- John Smith, postbezorger in Springfield, USA

Rood vlaggetje in Nederland

Brievenbuswebshop verkoopt de originele US mailbox uit Amerika ook in Nederland. Dit model is namelijk toegestaan door Postnl. Postnl en andere bezorgers hoeven echter niet het vlaggetje te gebruiken als zij post of pakketjes in de brievenbus hebben gedeponeerd. Dus het vlaggetje op brievenbussen in Nederland heeft vooral een decoratieve functie.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)