Betekenis van TPU

TPU telefoonhoesjes in verschillende kleuren
Avatar foto
Waldo Taekema
16 mei 2024

Plastic komen we tegenwoordig overal tegen en wordt dan ook veel verwerkt in diverse producten. Je winkeltas, afstandsbediening, airpodscase of telefoonhoesje kunnen allemaal uit plastic bestaan. Al deze producten bevatten verschillende soorten plastic en hebben dan ook verschillende eigenschappen. Een veel voorkomend type plastic wat tegenwoordig vaak wordt gebruikt bij smartphonehoesjes, maar wat is dat nou eigenlijk?

Thermoplastic Polyurethane (TPU)

TPU staat ook wel voor Thermoplastic Polyurethane. Dit is een materiaal dat bestaat uit hard plastic en kunststof. Door deze combinatie wordt ervoor gezorgd dat zowel de goede eigenschappen van hard plastic heeft als de goede eigenschappen van zachte siliconen. Wil je hier nog meer over weten? Op deze pagina lees je meer over de betekenis van TPU.

Voordelen

Er zijn veel voordelen waarom er gebruik wordt gemaakt van TPU voor bijvoorbeeld telefoonhoesjes. Zo zijn enkele voordelen:

  • Flexibiliteit: het voordeel van TPU-materiaal ten opzichte van hard plastic is dat je het kunt buigen. Doordat het hoesje flexibel is, is het een stuk duurzamer omdat het niet af kan breken bij eventuele vallen. Is jouw telefoon toch kapot gevallen, doordat je er geen hoesje omheen en deze nu toe is aan een reparatie? Lees dan hier wat je moet doen.
  • Kwaliteit: TPU is steviger dan materiaal als siliconen materiaal, omdat het een combinatie is van hard plastic en siliconen materiaal. Hierdoor is je telefoon beter beschermd.
  • Schoonmaak: doordat het is gemaakt van glad rubber trekt het geen stof aan. Hierdoor is het eenvoudig om het telefoonhoesje schoon te maken wanneer deze vies of vettig aanvoelt. Het materiaal kun je gewoon schoonmaken met water.
  • Fitting: het materiaal sluit naadloos aan op je telefoon. Daarnaast is het zeer licht van gewicht. Ben je nog op zoek naar een TPU telefoonhoesje? Shop hier de nieuwste telefoonhoesjes!
Lees ook  De betekenis van Return to Player RTP

Nadelen

Naast dat het materiaal van TPU velen voordelen biedt, zijn er ook een paar nadelen.

  • Gladheid: TPU kan soms een beetje glad aanvoelen. Voornamelijk als je het hoesje al een tijdje niet meer schoon hebt gemakt. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen kun je jouw hoesje een aantal keer jaar schoonmaken. Dit zorgt voor genoeg grip.
  • Kleur: hoesjes die gemaakt zijn van TPU kunnen na een tijdje van kleur vervagen. Dit zie je voornamelijk bij transparante hoesjes in combinatie met een witte telefoon, maar ook bij telefoonhoesjes in bijvoorbeeld de kleur indigo.

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid

Hoewel TPU een kunststof is, is het relatief milieuvriendelijk in vergelijking met andere soorten plastic. TPU is recyclebaar en kan worden hergebruikt in de productie van nieuwe producten. Daarnaast is het materiaal duurzaam omdat het langer meegaat da veel andere soorten plastic.

Toepassingen van TPU

Naast telefoonhoesjes wordt TPU ook gebruikt in verschillende andere producten. Een paar van deze hebben wij voor je op een rijtje gezet.

  • Sportartikelen: het wordt vaak gebruikt in sportuitrustingen zoals schoenen en beschermende kleding vanwege zijn schokabsorberende eigenschappen.
  • Medische toepassingen: TPU is biocompatibel en wordt daarom gebruikt in medische hulpmiddelen zoals slangen en katheters.
  • Auto-industrie: vaak wordt het gebruikt in onderdelen zoals kabelmantels, afdichtingen en buizen vanwege zijn bestendigheid tegen ollie en vet.

Thermoplastic Polyurethane is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat uitermate geschikt is voor het maken van telefoonhoesjes en tal van andere producten. Door de combinatie van flexibiliteit en stevigheid biedt het een optimale bescherming en gebruiksgemak. Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals de neiging om glad te worden en de mogelijkheid van kleurvervaging, wegen de voordelen zwaarder door. Het is belangrijk om TPU-producten goed te onderhouden om hun levensduur te verlengen en hun prestaties te maximaliseren.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)