Betekenis van UFI code

UFI code
Avatar foto
Waldo Taekema
17 april 2024

In de wereld van chemische veiligheid spelen innovatie, trends en ontwikkelingen een grote rol. Een van de meest innovatieve ontwikkelingen is de UFI code. Deze speelt tegenwoordig een grote rol in de wereld van chemie om zo medewerkers te garanderen van hun veiligheid. Of je deze blog nu leest als producent, fabrikant, consument of leverancier, de UFI code is essentieel voor een veilige werkplek.

Wat is een UFI code?

UFI staat voor unieke formule-identificator (of unique formula identifier in het Engels). Deze code wordt gebruikt bij de informatiebeschrijving van bepaalde artikelen en producten die gevaarlijke stoffen of mengsels bevatten. Deze is verplicht voor etiketten van producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Vóór de daadwerkelijke code moet ook het woord ‘UFI’ komen te staan. Op deze manier kan de UFI code niet worden verward met andere mengsels of ingrediënten van het product. Deze code zorgt ervoor dat de consument bij ongelukken, het gevaar direct kan identificeren. Deze code bestaat uit 16 karakters, verdeeld in vier blokken, gescheiden door koppeltekens. Voor deze code worden zowel cijfers als letters gebruikt om zo alle mogelijke gevarencombinaties te kunnen omvatten.

Wanneer moet je een UFI code aanmaken?

Per 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht dat fabrikanten die een product op de markt brengen waar gevaarlijke mengsels inzitten, deze ook voorzien van een veiligheidscode. Deze moet duidelijk zichtbaar zijn en onuitwisbaar. Via de UFI-webapplicatie moet de fabrikant deze code ook elektronisch invoeren. Deze app koppelt de informatie en het mengsel aan de benodigde informatie. Daarnaast dien je je btw-nummer, ook wel bedrijfssleutel genoemd, in te voeren in deze app. Op deze manier zorg je dat jouw code uniek is en niet kan worden verwisseld of overlapt met andere producenten of fabrikanten.

Daarnaast is deze code volledig vertrouwelijk in gebruik. Je kunt aan de hand van de code niet de volledige samenstelling van een product afleiden. Enkel de gevaarlijke mengsels zijn bij de gifcentra bekend. Zij beschermen je bedrijfsinformatie. Lees hier meer informatie over de UFI code.

Lees ook  Betekenis van waterkering

Wanneer heb je een nieuwe UFI code nodig?

Zolang de productformule, mengsels en samenstellingen van de gevaarlijke stoffen niet veranderen, kan de UFI code hetzelfde blijven. Als je andere aanpassingen maakt in de formule van je product hoef je je code niet aan te passen. Je hoeft de code dus enkel te wijzigen op het moment dat je iets wijzigt wat gevaarlijke stoffen bevat of de veiligheid van de gebruikers in gevaar brengt. Wanneer hier wel iets in verandert, is het belangrijk dat je de gifcentra informeert over je wijzigingen en je product opnieuw etiketteert.

Ook interessant: de betekenis van vergunningsprocedures.

Hoe maak je een UFI code?

Zoals we dus al hebben benoemd is een van de benodigdheden voor het maken van een UFI code je btw nummer. Daarnaast dien je een nummer te forumleren tussen de 0 en 268.435.255. Je voegt de formulering zelf toe aan je product. Via een online generator kun je je code verifiëren en eventueel een bedrijfssleutel aanvragen als je deze nog niet hebt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze generator je niet waarschuwt wanneer je een code al eens gebruikt hebt. Het is dus van belang dat je binnen je eigen organisatie bijhoudt welke codes je voor welke producten hebt gebruikt om zo te voorkomen dat je ze dubbel gebruikt.

Het toepassen van een UFI code is dus een belangrijk onderdeel in de wereld van chemische veiligheid en regelgeving. Deze code helpt gebruikers doelgericht te handelen wanneer iets misgaat en weten zo hoe ze in een noodsituatie moeten reageren. Daarnaast voldoen je op deze manier aan de wettelijke vereisten en maak je het gebruikersgemak van je product zo optimaal mogelijk.

Vond je deze blog nu interessant? Lees dan ook de betekenis van werkkostenregeling.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)