Wat is de spirituele betekenis van de kleur blauw?

blauw
Avatar foto
Waldo Taekema
22 september 2023

De betekenis van de kleur blauw heeft een achtergrond die spiritueel is, maar dat verwoorden we niet helemaal goed. De reden is, het heeft er meerderen! Net zoals met engelengetallen, draait het om de context en het moment van jouw leven. Hoe zit jij in je vel? Hoe interpreteer jij de betekenis? Wat voel je nou echt? Het kan van rust tot communicatie gaan, het ligt er net aan wat je nodig hebt in je leven. Deze kleur wordt je getoond voor een reden, maar ben jij ook bereid om te luisteren? Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder!

Wat betekent de kleur blauw?

We zeiden het net al heel kort: de kleur blauw heeft veel verschillende betekenissen. Zo kan je het onderverdelen in de psychologische betekenis, de spirituele betekenis, de emotionele betekenis en hoe ze geïnterpreteerd kunnen worden. Laten we hieronder deze drie dingen alvast eens benoemen:

De betekenis van de kleur blauw, spiritueel

Blauw is de bakenkleur van betrouwbaarheid, eerlijkheid en vertrouwen. Wanneer je in een, voor jouw vreemde, situatie zit en je hebt een teken nodig: kijk of de kleur blauw in overvloed aanwezig is. Stel je gerust, het is betrouwbaar, eerlijk en vertrouwde situatie. Je kan gewoon op je gemak zijn.

Maar, zoals met zo veel dingen in het leven, verschillende betekenissen. De kleur blauw brengt ook rust en vrede met zich mee, net zoals indigo. Daarom is het aan te raden om de ruimtes in je huis, waar rust belangrijk, in te richten met een blauwe kleur. Men zegt vaker, manifesteren kan je leren! En dat is zonder twijfel waar: gun jezelf de rust die je verdient!

Allerlaatst kan het ook de kleur zijn van stabiliteit, intelligentie en waarheid. Zo kan je blauw gebruiken in je persoonlijke meditatieruimte, om zo tot een ultieme combinatie van stabiliteit en rust te komen. We raden dus aan om genoeg blauw in huis te halen wanneer je het gevoel hebt dat je leven rommelig, chaotisch en gekmakend is!

Is het nog niet helemaal duidelijk wat spiritualiteit betekent? Lees dan hier ook de betekenis van het woord Spiritueel!

De betekenis van de kleur blauw, psychologisch

Hoewel de spirituele betekenis van de kleur blauw voor veel mensen het relevantst is, moet men zeker niet over de psychologische effecten heen kijken. Zoals je zo meteen zult zien, heeft het psychologische aspect veel overlappingen met de spirituele betekenis. Dit is natuurlijk niet voor niks, psychologisch en spiritueel staan hand in hand met elkaar. Kleur speelt een belangrijke rol in het leven en heeft vaak een diepgaande psychologische impact op onze geest en emoties.

Vaak wordt blauw geassocieerd met rust en kalmte, vandaar dat schilderijen van de zee en de lucht als kalmtebakens gezien worden. De kleur wekt in het brein gevoelens van ontspanning en vrede op. De psychologische effecten hiervan kunnen helpen stress te verminderen in onze grijze bovenkamer. Daarnaast zal je ook zien dat de kleur blauw wordt gebruikt door bedrijven om vertrouwen en betrouwbaarheid uit te stralen. Er is een goede reden dat bedrijven zoals Twitter (X) en Facebook (Meta) een blauwe kleur kiezen, ze willen hun logos een betrouwbaar gevoel laten uitstralen.

Ook heeft het binnen de communicatie een psychologisch effect, namelijk: openheid en eerlijkheid. Door het eerdere benoemde gevoel van vertrouwen, is het ook van effect op kledingkeuzes! Mensen die blauw dragen worden gezien als open en gemakkelijk door de hersenen. Dit geldt natuurlijk niet altijd, maar dat betekent niet dat er een zichtbaar effect is op de menselijke psychen.

Lees ook  De spirituele betekenis van de kleur paars

Emotionele betekenis van de kleur blauw

De kleur blauw kan, net zoals de kleur rood, een sterk effect op je emoties hebben, vandaar dat spiritueel en psychologisch zo dicht bij elkaar staan: ze komen allemaal samen in je emoties. Wat je voelt, en hoe je het voelt, telt! Wist je bijvoorbeeld dat de kleur lichtblauw een jeugdsentiment kan oproepen? Donkerblauw daarentegen roept juist stabiliteit op. Zo kan je bijvoorbeeld voor een studiekamer beter een donkere blauwtint gebruiken, zo manifesteer je stabiliteit en rust! Onthoudt: manifesteren kan je leren.

Ook heeft blauw licht een negatief effect op slaap. Meerdere studies hebben uitgewezen dat blauw licht van schermen (denk bijvoorbeeld aan je telefoon) je slaapritme kunnen verstoren. Zelf raden we aan om het blauw licht filter aan te zetten op je schermen na 8 uur ’s avonds. Het is nóg beter om schermen compleet te vermijden voor je gaat slapen, maar als je ze toch gebruikt zet dan een filter aan.

Allerlaatst wordt de kleur blauw ook in therapie gebruikt. Zo is nogmaals het bewijs dat de betekenis van de kleur blauw niet enkel spiritueel is, maar ook bijvoorbeeld therapeutisch. De kleur brengt spirituele rust en vrede mee, voor deze reden wordt het ook in therapeutische kringen gebruikt: rust. Het helpt gestreste of angstige mensen in behandeling te kalmeren. Naast blauw hebben we ook een prachtig stuk geschreven over de kleur oranje, klik daarvoor hier!

Wat betekent een donkerblauwe aura?

Mensen met een blauwe aura zijn mensen die een geweldige zelfreflectie hebben en mensen die van nature mentaal rustig zijn. Ze zien de absolute kracht van woorden en passen zich hier op aan, maar zijn niet bang om deze kracht te benutten wanneer het absoluut nodig is. Een perfecte mix tussen voorzichtig en intelligent. Ze zijn nieuwsgierig en wijs, daarnaast willen ze altijd iedereen helpen, ook al betekent het dat ze zelf op de tweede plek komen te staan. Dit verwachten ze ook van anderen, anders laten ze je zo vallen! Het zijn vaak hele goede sprekers. Iets minder vaak komt het voor dat ze lichtblauw zijn, dat zijn mensen die zachter en helderder zijn, tevens hebben ze een hoger mentale incasseringsvermogen.

Blauw en de 5de chakra

De 5de chakra is ten hoogte van de keel, waarbij het blauwe keelchakra een combinatie is van de gele en groene chakra. Hierbij staat de kleur blauw voor de volgende punten:

  • Rust
  • Vrede
  • Wijsheid
  • Toewijding
  • Inspiratie
  • Vriendschap
  • Veiligheid
  • Vrijheid

Je laat jezelf horen, het staat in verbinding met klanken maken en dan vooral met zingen! Je durft jezelf vocaal te maken. Ofwel, je zegt wie je bent, wat je wilt en hoe je het wilt! Maar onderschat niet dat je ook een luisterend oor bied aan anderen met een blauw, groen of geel chakra. Van binnen kun je stil zijn, maar ook heel luid worden!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)