De betekenis van flexibel werken

De betekenis van flexibel werken
Avatar foto
Waldo Taekema
7 juli 2024

Flexibel werken heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het lijkt de arbeidsomstandigheden serieus en voorgoed veranderd te hebben; wat eerst leek op een tijdelijke verandering in de manier van werken, is een geheel nieuwe manier van denken over werk geworden.

Flexibel werken definieert zich als een werkmodel waarbij werknemers de vrijheid hebben om te kiezen waar, wanneer en hoe ze hun werk doen, meestal met een betere balans tussen werk en privé als resultaat. Waarom is flexibel werken zo belangrijk geworden, en waarom wordt het steeds meer gezien als de toekomst van werk in tal van verschillende sectoren? Daar geven we je in dit artikel antwoord op.

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken betekent vrijwel automatisch dat werknemers meer vrijheid en autonomie hebben over hoe, wanneer en waar ze hun werk doen. Bijvoorbeeld door thuiswerken of flexibele werktijden, of misschien wel door te werken op afstand vanaf een andere locatie. Bovendien gaat dit steeds gemakkelijker, met uitgebreide tools voor videoconferenties, projectmanagementsoftware en cloudoplossingen. De technologie heeft het eenvoudiger dan ooit gemaakt om op afstand samen en met succes te werken.

Het doel? Het vinden van een betere balans tussen werk en privéleven, met als resultaat een hogere werktevredenheid, en idealiter productiviteit.

Vergelijking met detacheringswerk

Dat is ook zo beetje de betekenis van detacheren; een werknemer die door een detacheringsbureau wordt ingehuurd en op projectbasis werkt bij verschillende opdrachtgevers. Flexibel werken is vrij gewoonlijk wanneer je komt te detacheren. Werknemers krijgen zo de kans om in verschillende omgevingen actief te zijn en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat terwijl werkgevers tijdelijke expertise kunnen binnenhalen zonder lange termijn verplichtingen.

Lees ook  De betekenis van didactiek

De voordelen van flexibel werken

  • Betere werk-privébalans: Doordat werknemers in staat zijn om hun werkuren af te stemmen op hun persoonlijke leven, betekent dit dat ze potentieel meer tijd hebben voor familie, hobby's en zelfzorg. Goed voor de algemene welzijn.
  • Verhoogde productiviteit: Hoewel de resultaten zeker niet overal hetzelfde zijn, blijkt uit meerdere studies dat flexibel werken voor een hogere productiviteit kan zorgen. Werknemers kunnen hun werk namelijk afstemmen op de momenten waarop ze het meest geconcentreerd en energiek zijn.
  • Lagere stressniveaus: Denk bijvoorbeeld alleen al even aan het dagelijkse woon-werkverkeer die we dankzij flexibele werkmethodes meer en meer kunnen vermijden!
  • Kostenbesparingen: Dit geldt voor zowel werkgevers als werknemers. De kosten worden verlaagd doordat werknemers besparen op reiskosten, terwijl werkgevers minder geld inleveren voor kantoorruimte en faciliteiten.
  • Toegang tot een breder talentenbestand: Het is gebleken dat bedrijven die flexibel werken als optie geven, ook gemakkelijker talent kunnen aantrekken uit een grotere geografische pool. En dat is goed voor de diversiteit en innovatie.

De uitdagingen van flexibel werken

Het valt niet te ontkennen dat flexibel werken veel voordelen in het verschiet heeft, maar er zijn net zo goed ook enkele uitdagingen die ingedamd moeten worden. Een goede communicatie moet allereerst voorop staan, evenals duidelijke verwachtingen tussen werkgevers en werknemers. Dan is er ook nog een risico op verminderde teamcohesie en sociale isolatie als werknemers niet regelmatig persoonlijk contact hebben. In veel gevallen kan het dus nuttig zijn dat beide partijen actief werken aan het onderhouden van verbindingen en een sterke teamcultuur cultiveren, zelfs op afstand.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)