Betekenis van saamhorigheid
Saamhorigheid betekent dat men zich verbonden voelt. Saamhorigheid is in vele opzichten belangrijk voor onze huidige maatschappij. Denk maar eens aan je werk: het is veel leuker om met collega’s de schouders onder een project te zetten dan dat iedereen zijn of haar klus klaart en er dan vandoor gaat. Heb je het idee dat iedereen maar met zichzelf bezig is, zowel privé als op het werk?
De voordelen van saamhorigheid
Er zijn veel voordelen wanneer er een goede saamhorigheid is. Processen op de werkvloer verlopen soepeler en gezamenlijke doelen worden gemakkelijk gehaald. Daar zal je baas dus blij mee zijn. Maar ook voor ons als individu is saamhorigheid erg belangrijk. Door dingen samen te doen met mensen waar we een goede klik mee hebben, maken we endorfine aan. Endorfine is een stofje dat pijnstillend werkt en ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Je lichaam maakt dus stiekem zelf een stof aan die een beetje lijkt op de werking van drugs. Het is dus niet gek dat mensen elkaar graag opzoeken in nare situaties zoals een natuurramp of oorlog.
Naast saamhorigheid en liefde is er ook voedsel dat zorgt voor de aanmaak van endorfine. Mocht je je ooit eenzaam voelen en eten in een restaurant in Limburg, dan moet je een toetje van chocola bestellen, want chocola geeft ook een seintje aan je lichaam dat het endorfine aanmaakt. Samenwerken is dus niet alleen goed voor je geluksgevoel, het is ook nog eens goed voor de lijn.
Hoe bereik je saamhorigheid
Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het bevorderen van saamhorigheid. Zo wees er één bijvoorbeeld uit dat er een echt wij-gevoel moet ontstaan. Mensen die samenwerking moeten dus zoveel mogelijk gelijkwaardig zijn of transparant zijn over hun doen en laten, zodat iedereen overal bij betrokken is. Persoonlijk contact kunnen hebben met elkaar speelt ook een belangrijke rol. Op je werk zouden dus eigenlijk genoeg plekken moeten zijn om een praatje te maken met je collega’s en zou je eens met het hele team naar een restaurant in Limburg moeten. Is dit nog niet het geval? Doe eens een paar suggesties bij je werkgever, die kan dit eigenlijk moeilijk weigeren.
Ditzelfde principe geldt voor je buurt. Merk je dat iedereen ’s avonds achter zijn voordeur verdwijnt en er nauwelijks gedag wordt gezegd? Daar kun je op een laagdrempelige manier wat aan doen. Stel bijvoorbeeld voor om eens een buurtfeest te houden om elkaar beter te leren kennen, of nodig je naaste buren een keer uit om te uiteten in een restaurant in Limburg.