Betekenis van thuiswerken

vrouw werkt thuis achter computer
Avatar foto
Waldo Taekema
7 april 2023

Niet iedereen kan thuiswerken, zoals het ziekenhuis personeel of beveiligers bij een gevangenis. Als je een kantoorbaan hebt is er wel een mogelijkheid om thuis te kunnen werken. Vaak heb je alleen een werklaptop nodig en op die laptop kun je alles doen wat je op kantoor ook kunt doen. De betekenis van thuiswerken is het werk dat je uitoefent normaal op werk doe je nu thuis. Tijdens de coronaperiode hebben veel mensen thuis moeten werken. Nu is de coronaperiode al een tijdje voorbij en veel werkgevers hebben het thuiswerken erin gehouden. Thuiswerken heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Voordelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft zijn voordelen en wij vertellen jou welke dat zijn.

Benzine besparend

Nu je niet elke dag naar het werk moet rijden (of misschien met het openbaar vervoer) dan scheelt jou dat heel veel benzine in een maand. Je wordt wakker en maakt je klaar voor je werkdag thuis en je hoeft er niet eens de deur voor uit! Wat ook heel fijn is dat je niet je auto sleutels kwijt kan raken waardoor je de slotenmaker in Sittard moet opbellen om je auto te openen.

Minder reistijd

De tijd dat je in de auto zit bespaar je je nu door langer te slapen of door eerder aan het avondeten te beginnen. Het komt vaker voor dat je voor en na je werk in de file staat. Hierdoor loopt je reistijd nog meer omhoog en heb je in die tijd nog niks nuttigs kunnen doen. Thuiswerken is ideaal hiervoor want je hebt opeens veel meer tijd om aan andere leuke dingen te besteden, zoals je hobby bijvoorbeeld.

Minder afleiding door je collega’s

Op kantoor word je sneller afgeleid door je collega’s. Bij de koffiehoek maakt weer iemand een praatje of tijdens het werk wordt er tussendoor gepraat. Naast dat praten ook erg gezellig kan zijn, leid het praten je wel af van je werk. Als je thuiswerkt heb je geen gepraat om je heen. Houdt er hierbij wel rekening mee dat wanneer je thuiswerkt, je niet continue door de telefoon wordt afgeleid. Dit kan namelijk ook voor veel afleiding zoeken. Leg de telefoon desnoods ergens anders neer of draai hem om. zodat je niet ziet wat voor meldingen je binnen krijgt en je alleen naar je tpu telefoonhoesje kunt kijken.

Lees ook  Betekenis van klantenbinding

Bekijk ook Betekenis van passieve koeling

Thuiswerkplek

Nadelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft naast zijn voordelen ook een aantal nadelen.

Een werkplek hebben

Om thuis te kunnen werken is het essentieel om een goede werkplek te hebben waar je een bureau hebt met een goed zittende stoel en waar je een computer of laptop kwijt kan. Als je je werk moet doen aan de keukentafel waar je elke keer gestoord wordt dan heeft het thuiswerken niet zoveel zin.

Je hebt minder contact met collega’s

Hoewel collega’s je ook soms kunnen afleiden heb je nu door de dag heen nauwelijks tot geen contact met collega’s. Het is ook belangrijk om tijdens het werken sociale contacten op te bouwen en om eens sociaal te zijn. Met thuiswerken ben je alleen maar met jezelf en kun je met niemand praten. Je voelt je sneller geïsoleerd en minder betrokken.

Je moet je werk goed plannen

Nu je thuiswerkt komen er veel meer taken bij kijken die eigenlijk niet belangrijk zijn, want je bent aan het werk. Heb je bijvoorbeeld een hond? Dan moet die ook worden uitgelaten. Zorg ervoor dat je in je lunchpauze een blokje maakt. Vaak wordt er tijdens het thuiswerken meer huishoudelijke taken uitgevoerd zoals wasje draaien of poetsen, omdat je de hele dag in je huis bent en daardoor sneller bent afgeleid.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook Betekenis van een digitale werkplek, Betekenis van Public Relations, Betekenis van Theobromine en Betekenis van Ritalin

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)