Betekenis van cold seal verpakkingen

cold seal verpakkingen
Avatar foto
Waldo Taekema
6 mei 2024

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het behouden van de kwaliteit en de veiligheid van producten. Er zijn verschillende soorten verpakkingen beschikbaar, waaronder cold seal verpakkingen. In deze blog lees je meer over de betekenis van een cold seal verpakking.

Wat is sealen?

Sealen betekent het afdekken of verzegelen van iets. Dit gebeurt met behulp van doorzichtige plasticfolie. Ook wel vaker krimpfolie genoemd. De twee afzonderlijke folies worden aan elkaar geseald. Op de ene kant van de folie is de afbeelding en informatie van het bedrijf te zien, terwijl de andere folie het product bevat. Door de verpakking te sealen kan deze luchtdicht worden afgestoten. Hierdoor wordt de hygiëne en veiligheid bevordert. Bacteriën, maar ook stof en vocht krijgen zo geen kans om door te dringen. Sealen wordt vaak gedaan door middel van cold- of heat sealing.

Wat is cold seal verpakking?

Cold seal verpakking zijn een type verpakking dat geen warmte nodig heeft om te worden afgestoten. Ze maken gebruik van drukgevoelige kleefstoffen die actief worden wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dit type verpakking is ideaal voor het verpakken van gevoelige materialen zoals voedsel. Dit is omdat het geen warmtebron vereist die de inhoud zou kunnen beschadigen. Het wordt vaak gebruikt voor het verpakken van snoep, snacks, medische hulpmiddelen (vaak blisterverpakkingen) en andere producten die niet mogen worden blootgesteld aan warmte tijdens het verpakkingsproces. Wil je hier meer over weten? Lees hier meer over machines voor farmaceutische verpakkingen.  

Voordelen van cold seal verpakkingen

Een van de belangrijkste voordelen van cold seal verpakkingen is hun gebruiksgemak en efficiëntie. Omdat ze geen warmtebron vereisen, kunnen ze snel en gemakkelijk worden afgesloten. Dit resulteert in een sneller verpakkingsproces en lagere productiekosten. Bovendien zorgen de drukgevoelige kleefstoffen voor een betrouwbare afdichting zonder dat er extra apparatuur of ingewikkelde procedures nodig zijn.

Lees ook  Betekenis van bitcoin minen

Een ander voordeel is de veelzijdigheid van cold seal verpakkingen. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende vormen en formaten. Hierdoor zijn ze geschikt voor veel verschillende soorten producten. Daarnaast bieden ze een goede bescherming en houdbaarheid, waardoor de kwaliteit van de verpakte producten behouden blijft gedurende de gehele distributie- en opslagketen. Hiervoor wordt er vaak ook gebruik gemaakt van tertiaire verpakkingen. Deze zorgen er nog eens extra voor dat het product beschermd blijft bij de distributie.

Verschil tussen cold en heat seal verpakkingen

Een belangrijk verschil tussen cold seal en heat seal verpakkingen is de temperatuurvereiste. Cold seal verpakking vereisen geen warmte en kunnen worden verzegeld door druk uit te oefenen. Aan de andere kant hebben heat seal verpakkingen warmte nodig om het product te verzegelen. Cold seal verpakkingen vergt vaak minder tijd, waardoor deze een hoge snelheidsproductielijn heeft.

Kortom, cold seal verpakkingen bieden een innovatieve oplossing voor het efficiënt en veilig verpakking van verschillende producten. Door hun gebruiksgemak, veelzijdigheid en beschermende eigenschappen zijn ze een populaire keuze geworden. Met hun drukgevoelige kleefstoffen bieden ze een betrouwbare afdichting zonder dat er warmte voor nodig is.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)