Betekenis van dispensers 

dispensers
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Dispensers zijn apparaten of houders waarin iets zit dat in porties kan worden afgenomen. De meest bekende dispenser is wellicht wel de dispenser voor vloeibare zeep. Een andere wat minder bekende dispenser is het zogenaamde pillendoosje.  

Tork 

Een hele bekende leverancier van dispensers is Tork. Wie heeft nog niet de rollen wegwerppapier in een dispenser van Tork ergens in een bedrijf of bijvoorbeeld op school gezien? Dit bedrijf dat al bestaat sinds 1968 introduceerde in 1973 al de M-Box dispenser op basis van een zogenaamde hulsloze centerfeed-systeem.  

ILL 

Ill is ook een bekend bedrijf, als het aankomt op dispensers. Dit bedrijf werd in 1965 opgericht door een stel, later een echtpaar, in Hanau. Het bedrijf heette eerst Ille Aussteuer en later veranderde men de naam in Ille Handtuchautomaten-Service. Met die naamsverandering gingen ze zich toeleggen op het verhuren van dispensers met rollen stof. Later, van 1987 tot 2009 concentreerde het bedrijf zich op de verkoop van papierautomaten onder de naam Ille Papier-Service. 

PEZ 

De dispenser bestaat al langer dan het bedrijf Tork en Ill bestaan. Naast dispensers voor vloeibare zeep en wegwerppapier zijn er ook nog veel meer producten die in een dispenser zitten. Zo maakte in 1949 de Oostenrijkse ontwerper Oskar UXA een PEZ-dispenser voor PEZ-snoepjes. PEZ is bedacht op basis van het Duitse woord pepermunt: Pfefferminz. PEZ-snoepjes waren pepermunt snoepjes. De dispenser had de vorm van een gouden aansteker en was destijds bedoelt voor volwassenen als alternatief voor de sigaret. De bedenker van het snoepje, Eduard Haas, wilde stoppen met roken en bedacht toen in 1927 dit snoepje. Natuurlijk zijn er inmiddels nog veel meer dispensers voor snoep. 

Lees ook  Betekenis van blockchain
dispensers-2

Supermarkten 

Tegenwoordig zie je dat in supermarkten, die gericht zijn op het vermijden van het gebruik van verpakkingen, ook gebruik wordt gemaakt van dispensers. Er zijn niet alleen food dispensers en dispensers voor sanitair, ook in de dierenwinkel vind je voor het voer steeds vaker dispensers. Niet vreemd natuurlijk, aangezien de maatschappij steeds meer richting selfservice gaat en men vanuit milieutechnisch punt gezien steeds minder gebruik wil maken van wegwerpverpakkingen. 

Technologie 

Techniek staat niet stil. Steeds meer producten kunnen met behulp van dispensers in porties worden afgenomen. Wat ook veranderd zijn de mogelijke technieken die men daarvoor inzet. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat men dispensers bijvoorbeeld kan gebruiken zonder dat men de dispenser hoeft aan te raken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zeep in de dispenser die in een afgemeten hoeveelheid vrijkomt als jij je hand onder de zeep dispenser houdt. Zulke dispensers kunnen ook een positieve rol spelen bij de hygiëne, dat is ook handig bij bijvoorbeeld kraamzorg.

Het is zeer aannemelijk dat de ontwikkelingen van technologie en de wens naar verduurzaming ervoor gaat zorgen dat supermarkten meer dispensers zullen krijgen. Daarbij zal techniek voor steeds meer gemak zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme medicijn dispenser die geschikt is voor gebruik bij mensen die normaal af en toe hun medicijnen vergeten in te nemen. Neemt de cliënt de medicijnen niet af? Dan gaat er een piepje af. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)