Betekenissen van vleesthermometer

meater
Avatar foto
Waldo Taekema
16 maart 2022

Een vleesthermometer is een meetinstrument om de temperatuur van vlees te meten tijdens het koken, garen of braden. Het woord vleesthermometer vormt een samentrekking van de woorden vlees en thermometer. Concreet meet een vleesthermometer de temperatuur op een bepaalde plaats in het gerecht in kwestie. Synoniemen van een vleesthermometer zijn kernthermometer of meater. 

Gebruik 

Een vleesthermometer komt het meeste voor in de keukens van restaurants, waarbij het wordt gebruikt om de temperatuur van het vlees te meten. Door deze metingen uit te voeren, houden de koks de temperatuur van het gebraad op peil, waardoor het vlees op de lekkerste manier wordt bereid. Veel gastronomische gerechten van hoog niveau vragen immers om de specifieke precisie dat alleen door een goede vleesthermometer kan worden bereikt. Ondanks het wijd verspreid gebruik in de professionele keukens, worden deze thermometers ook in privékeukens gebruikt. De voornaamste doelgroep zijn hobbykoks met een passie voor vlees.

De thermometer neemt namelijk de onzekerheid weg die veel hobbykoks hebben wanneer het aankomt op het bereiden van vlees. Men wil toch niet dat de gerechten in kwestie mislukken en al zeker niet wanneer de ingrediënten behoorlijk wat geld hebben gekost, wat met een goed stuk vlees zeker het geval kan zijn. Naast het gebruik van de vleesthermometer, is het opladen van de meater niet moeilijk, aangezien het apparaat draadloos kan worden opgeladen of soms is er zelf geen oplader nodig, wanneer je nog een thermometer hebt met een draad.  Zorg altijd dat je vleesthermometer goed wordt schoongemaakt zoals aangegeven en op een propere plaats wordt weggelegd wanneer hij niet in gebruik is. Je wil immers voorkomen dat er bacteriën gaan groeien op je thermometer. 

Lees ook  De spirituele betekenis van de kleur oranje

Hoewel een vleesthermometer, zoals een meater, voornamelijk wordt gebruikt voor vlees, is het niet onmogelijk om te denken dat deze thermometer ook gebruikt wordt voor andere activiteiten binnen de keuken, zoals bijvoorbeeld het bakken van een ingewikkelde cake of taart. 

meater
meater

Soorten vleesthermometer

Doordat het gebruik van vleesthermometers zo wijd is verspreid, is innovatie in dit culinair veld niet abnormaal. Daardoor zijn er ook veel verschillende soorten thermometers. Initieel waren de meeste vleesthermometers dunne apparaten met een koord, die redelijk moeilijk waren om te gebruiken. De temperatuur werd weergegeven op het apparaat zelf. Heden ten dagen is het echter zo dat je nu zelf met een applicatie de temperatuur van je vlees kan meten. Er zijn immers draadloze vleesthermometers, zoals een meater, die draadloos het vlees meten en al de nodige informatie sturen naar de applicatie op je mobiele telefoon tot op wel vijftig meter afstand. Dit is echter niet het enige, aangezien je met een thermometer zoals een meater zowel de kerntemperatuur en omgevingstemperatuur kan meten en de app kan je soms zelf vertellen hoe lang het vlees nog in de oven moet. Een heel handig instrument dus!

Bekijk ook De betekenis van GWF

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)