Donnie betekenis

donnie betekenis
Avatar foto
Waldo Taekema
19 mei 2023

In de kleurrijke wereld van straattaal is er altijd ruimte voor nieuwe woorden en uitdrukkingen. Een van die woorden die de laatste tijd opgang heeft gemaakt, is "donnie". Dit woord heeft zijn weg gevonden in gesprekken, muziekteksten en sociale media. Maar wat betekent donnie en hoe het wordt gebruikt? Wij leggen het je uit!

Donnie betekenis

Tegenwoordig betekent donnie simpelweg €10. Het straattaalwoord donnie heeft zijn oorsprong in het Surinaams en kende de betekenis van een 'muntstuk van tien cent'. Met de tijd breidde de betekenis zich uit naar een 'biljet van tien gulden' of simpelweg naar een 'bedrag van tien gulden'. Deze woorden vonden later hun weg naar Nederland, waar donnie de betekenis heeft gekregen van 'biljet van tien euro; bedrag van tien'.

Populariteit en gebruik

Het straattaalwoord "donnie" heeft de afgelopen jaren aanzienlijke populariteit gewonnen binnen de jongerencultuur. Het wordt met name gebruikt door jongeren in grote steden en heeft zich verspreid via sociale media, muziek en informele gesprekken. Misschien heb je het nummer 'Donnie Bankoe Barkie' eens voorbij horen komen. (Donnie = €10; Bankoe = €50; Barkie = €100). Nu is dat mysterie ook meteen opgelost!

Rapper Donnie

Niet te verwarren met Nederlandse rapper Donnie, bekend van onderandere de hits 'Bon Gepakt' en 'Bieber Van De Kroeg'. Rapper Donnie, wiens echte naam Maradonnie is, heeft zijn artiestennaam gekozen als een eerbetoon aan zijn favoriete voetballer aller tijden, Diego Maradona. De artiest bewondert Maradona niet alleen vanwege zijn voetbalprestaties, maar ook vanwege zijn persoonlijkheid en unieke stijl. Door de naam Donnie aan te nemen, wilde de rapper zijn bewondering en respect tonen voor de iconische voetballer. Niet 'rapper 10 euro' dus ;).

Lees ook  De spirituele betekenis van het getal 4

Meer lezen over straattaalwoorden? Lees onze blogs over woorden als Chimi of Planga!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)