Betekenis van theobromine

theobromine in de cacao boom
Avatar foto
Waldo Taekema
19 mei 2023

De naam theobromine is afkomstig van Theobroma, het geslacht van de cacaoboom: de Thebroma cacao. In 1878 werd theobromine voor het eerst geïsoleerd uit de zaden van de cacaoboom. Theobromine is in verschillende planten te vinden, maar heeft de hoogste concentratie in de cacaoboon. Lees deze blog verder om meer te weten over de betekenis van theobromine.

Wat betekent theobromine?

Theobromine is een alkaloïde. Alkaloïde is een stikstof die plantenbase bevat (vaak giftig). Ook valt deze stof onder de groep methylxantines en de stoffen hebben een stimulerend effect. Onder methylxantines vallen ook cafeïne (in koffie) en theophylline (in thee). Theobromine is verantwoordelijk voor het stimulerende effect van cacao. Door theobromine in chocolade krijg je een bittere smaak. Per chocoladesoort verschilt het hoeveel theobromine erin zit. In melkchocolade zit vrijwel geen theobromine. Melkchocolade bevat 150 tot 200 mg theobromine per 100 gram. In pure chocolade zit de meeste theobromine, daarom heeft pure chocolade ook een bittere smaak. Vergelijkbaar met melkchocolade kan er in pure chocolade 2 tot 5 keer zoveel theobromine in zitten. Dit ligt er ook aan hoeveel procent cacao er in de pure chocolade zit.

Effecten van theobromine

Als je producten eet die cacao bevatten krijg je ook theobromine binnen in je lichaam. Dit zorgt voor een aantal effecten door de stimulerende werking. Theobromine stimuleert je hart, je bloeddruk wordt verlaagd en de bloedvaten worden wijder. Daarnaast heeft theobromine een verslavende werking. Voor menselijke consumptie is de hoeveelheid theobromine veilig. Verschijnselen van vergiftiging kan pas optreden vanaf ongeveer 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Maar voor dieren zoals honden, katten en paarden kan theobromine giftig zijn. Dit komt omdat dieren theobromine langzamer afbreken in het lichaam, maar het komt wel snel binnen in het lichaam wat uiteindelijk zorgt voor schade aan de hartspier. Als deze stof in het lichaam van het dier blijft kan dit leiden tot een hartstilstand. Let er daarom altijd op dat je dieren geen chocolade geeft!

Lees ook  Betekenis van tandsteen

Theobromine vergelijkbaar met cafeïne

Theobromine en cafeïne vallen beide onder de groep methylxantines, daardoor hebben ze beide een stimulerend effect. Het stimulerend effect van theobromine is mild en minder intens dan cafeïne. Je krijgt een gevoel van alertheid en je kan je beter focussen en concentreren. Wel in mindere mate dan dat je zou ervaren als je een kop koffie gaat drinken. Daarom wordt er vaker voor gekozen om een stuk chocolade te eten als men een dipje ervaart. Het is ook een voordeel want je ervaart niet de bijwerkingen die cafeïne je kan geven zoals slapeloosheid. Heb je voor onder de lakens ook iets nodig om een verhoogd gevoel van alertheid en energie te krijgen? Probeer dan eens iron horse poppers!

Vond je deze blog interessant om te lezen? Lees dan ook de betekenis van pentyl nitride of de betekenis van 1717

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)