Betekenis van tekenfilm 

animatie maken
Avatar foto
Waldo Taekema
21 december 2021

De betekenis van een tekenfilm is, eenvoudig weergegeven, een reeks opeenvolgende getekende beelden, achterelkaar weergegeven. Een tekenfilm is niet helemaal hetzelfde als een animatiefilm. Een tekenfilm valt wel onder de parapluterm animatiefilm. Meer weten over de betekenis van tekenfilm? Lees dan verder. 

Animatie maken of tekenfilm maken 

Een animatie maken, ofwel een animatiefilm maken hoeft niet per se met getekende beelden. De tekenfilm is een hele geliefde en bekende vorm van animatie met getekende beelden. Dat is dus het meest wezenlijke verschil. Kortom een tekenfilm is een animatiefilm. Maar elke animatiefilm hoeft geen tekenfilm te zijn. Een animatiefilm kan bijvoorbeeld ook met kleipoppetjes zijn zoals bij de animatiefilm 'Wallace & Grommit'.  

Bekende tekenfilms zijn er natuurlijk genoeg. Denk bijvoorbeeld maar aan de legendarische tekenfilm Bambi van Walt Disney en de vele Bugs Bunny films uit de Looney Tunes Merrie Melodies tekenfilmserie van Warner Bros. 

Hoe werkt een tekenfilm? 

De opeenvolgende beelden geven samen het gevoel dat het beeld beweegt. Elk afzonderlijk beeld, noemt men een frame. Je kunt je wel bedenken dat een tekenfilm vroeger veel tijd in beslag nam. Hoeveel frames heb je wel niet nodig voor een enkele scene uit een tekenfilm? Heel veel, want destijds werden de tekenfilms nog echt met de hand getekend: op papier. Frame voor frame dus. Daar komt bij dat er vaak 18 tot 24 beelden nodig zijn per seconden. Vervolgens fotografeerde men de beelden. 

Lees ook  De betekenis van EMV

Animatie maken anno 2021 

Tegenwoordig worden van de animaties de tekenfilms niet meer met de hand getekend. Alles gaat zo'n beetje digitaal. Dat zorgt natuurlijk voor een sneller werktempo. Een Animatie maken met bijvoorbeeld kleipoppetjes was vroeger toen men alles met de hand tekenen, dus minder bewerkelijk dan een tekenfilm maken. Toch moet je het niet onderschatten. Het maken van animatiefilms, waaronder ook tekenfilms, is ook een heel creatief proces. Om iets moois te maken, heb je altijd nog heel veel tijd nodig. 

Je kunt zelf ook een animatie maken of specifiek een tekenfilm maken. Daarvoor is allerlei software op de markt. In 2010 was Walt Disney zelfs zo gul om haar animatiesoftware gratis vrij te geven. Dit is het programma Ptex. Iedereen kon dat toen gratis gebruiken.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)