Betekenis van sous vide

sous vide vacuüm
Avatar foto
Waldo Taekema
18 april 2024

Als je een echte liefhebber bent van culinair eten is er altijd ruimte voor innovatie en experimenten. Een van de meest integrerende technieken die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is sous vide koken. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom wordt het beschouwd als een ware revolutie in de keuken?

Sous vide en vacuüm

Sous vide wordt in het Frans letterlijk vertaald als ‘onder vacuüm’. Je kunt met een sous vide apparaat je voedsel vacuümgaren. Dit wordt gezien als een moleculaire kooktechniek, waarbij het voedsel in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen eerst vacuüm wordt verpakt. Vervolgens wordt het geheel in een waterbad op lage temperatuur gegaard. Door dit geleidelijk proces toe te passen zorg je voor een gelijkmatig garingsproces. Dit resulteert in een bijzondere textuur en smaak aan het eten. Sous-vide garing wordt vooral gebruikt voor vis, vlees, groenten, fruit, eieren en soepen. Hierbij wordt ook vaak een vleesthermometer gebruikt om de gaarheid te controleren.

De werking

De werking draait om precisie en controle, ongeacht het specifieke apparaat dat wordt gebruikt. Deze bereidingswijze maakt altijd gebruik van een warmtecirculator die het water verhit en laat circuleren. Hierdoor wordt er een constante temperatuur gehandhaafd. Je kunt sous vide koken tot op een tiende graad nauwkeurig. Dit is uniek voor deze kookmethode. Het proces begint met het vacuüm verpakken van het voedsel om lucht uit de zak te verwijderen, waardoor het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd en de smaken beter behouden blijven. Vervolgens wordt het voedsel in een waterbad geplaatst dat wordt verwarmd tot een specifieke temperatuur, doorgaans lager dan normale kooktemperaturen.

Lees ook  De betekenis van de kleur wit

Voordelen

De voordelen van sous vide zijn groot. Daarom vertellen wij hieronder enkele redenen wat de voornaamste voordelen zijn.

  • Perfect resultaat: doordat het voedsel bereid wordt op een constantie temperatuur kun je het volledig naar wens bereiden.
  • Gelijkmatige garing: omdat het voedsel langzaam en gelijkmatig wordt verwarmd, bereikt het een perfecte gaarheid zonder kans op overkoken of uitdrogen.
  • Behoud van vitaminen en mineralen: doordat het voedsel vacuüm verpakt is blijven de vitaminen en voedingsstoffen perfect behouden. Dit zorgt er ook nog eens voor dat bereiding gezonder is.
  • Makkelijke bereidingsvorm: hoewel saus video koken langzaam is, vereist het weinig actieve tijd en aandacht.

Sous vide biedt niet alleen professionele chefs, maar ook thuis koks de mogelijkheid om gerechten van restaurantkwaliteit te bereiden, zelfs in een standaard keuken. Met een showroom keuken , uitgerust met de nieuwste apparatuur, kunnen hobbykoks experimenteren met deze kookmethode om hen resultaten te behalen.

Met het vermogen om perfecte gegaarde gerechten te produceren, smaken te verbeteren en textuur te verbeteren heeft sous vide de manier van koken veranderd. Naast deze innovatieve kookmethode zijn er ook nog talloze andere kooktechnieken zoals blancheren.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)