Betekenis van blancheren

blancheren
Avatar foto
Waldo Taekema
15 maart 2023

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel kort wordt gekookt en vervolgens direct in ijskoud water wordt geplaatst om het kookproces te stoppen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om groenten, fruit, noten en vlees voor te bereiden voor verdere bereiding of bewaring. In deze blog zullen we dieper ingaan op de betekenis en voordelen van blancheren.

Om groenten te blancheren heb je natuurlijk ook een goede keuken nodig. Ben jij opzoek naar een keuken zaak in Limburg? Klik dan nu op deze link. Hier vind je de beste keuken zaak in Limburg!

Waarom doe je blancheren

Door te blancheren blijven je groenten lekker knapperig en zijn ze tegelijk ook gaar. Dit is ideaal om ze in een sla of wok gerecht te gebruiken. Een extra voordeel om groenten te blancheren voordat je ze in een salade doet is de groenten hierdoor extra groen blijven.

 Groenten worden ook geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Door dit de doen voordat je ze in de vriezer legt, wordt de smaak en kleur beter behouden. Tijdens het blancheren worden ook bepaalde enzymen en bacteriën vernietigd die ervoor zorgen dat de houdbaarheid slechter wordt. De groenten blijven zo dus langer houdbaar!

Een ander voordeel van blancheren is dat het kan helpen bij het pellen van bepaalde soorten fruit, zoals tomaten en perziken. Door deze vruchten kort te blancheren, kan het velletje gemakkelijk worden verwijderd.

blancheren

Hoe doe je groenten blancheren?

Groenten blancheren in warm water is de meest voorkomende methodes. Zet water op het vuur en zodra het water kookt voeg je de groente toe. Je laat dit een paar minuten staan en daarna spoel je de groenten af onder koud water.

Lees ook  De betekenis van habibi

Je kunt groenten ook bereiden in hete stoom. Als je een stoomkoker hebt dan heeft deze vaak een speciale stand om ze zo te bereiden. Het voordeel hiervan is dat er meer mineralen en vitaminen in de groenten blijven omdat deze niet weg worden gegoten met het water.

Daarnaast kun je ook groenten bereiden in hete olie. Dit wordt vooral gebruikt om aardappelen te garen en om ze uiteindelijk als frieten in de vriezer te leggen.

Wil jij meer weten over de betekenis van Etherische olie? Lees dan nu onze blog hierover!

In het kort

Bereiden voor verdere bereiding of bewaring. Door voedsel kort te koken en vervolgens direct in ijskoud water te plaatsen, worden bacteriën en enzymen vernietigd en blijven de kleur, smaak en textuur van het voedsel behouden. Blancheren is een handige techniek om toe te passen in de keuken en kan bijdragen aan een betere kwaliteit van het voedsel.

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker onze blog over de betekenis van Excel VBA!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)