Betekenis van slaap 

boxspring 180x200
Avatar foto
Waldo Taekema
6 februari 2022

Slaap is een periode waarin het wakende bewustzijn inactief en afwezig is. Het is niet zo dat het bewustzijn afwezig is. Wel is het zo dat het bewustzijn veranderd van 'staat'. In de slaap komt het lichaam tot rust. Slaap wordt omschreven aan de hand van de beleving, het patroon van slapen en waken en de fysiologische kenmerken. Daarbij is kan voldoende slaap ook het effect op eventuele stress verminderen.

De beleving 

Slaap is niet alleen een objectief gebeuren. Slaap wordt ook omschreven aan de hand van subjectieve kenmerken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de termen: diep, ondiep, slecht en goed. Dit gaat om een beleving van de persoon. Het kan zijn dus dat iemand fysiologisch en qua slaappatroon gezien, goed geslapen heeft en dat diegene toch ervaart dat de slaap slecht was. 

Staand slapen 

Niet iedereen slaapt liggend in bijvoorbeeld een goedkope boxspring of een boxspring van 180x200. Er zijn ook mensen die zittend slapen. Het is voor een mens niet mogelijk om staand te slapen. De spieren ontspannen dan namelijk volledig. Bij sommige dieren werkt dit anders. Paarden hebben bijvoorbeeld een systeem van gewrichtsbanden en pezen die het mogelijk maakt om wel staand te slapen. 

goedkope boxspring

Slaappatroon 

Bij het slaappatroon gaat het om de totale slaapduur en de slaapmomenten binnen een periode van 24 uur. Het gaat daarbij dus om dag cyclus. Een rat bijvoorbeeld slaapt gemiddeld zo'n 6 minuten per slaapmoment. Dat lijkt weinig, maar daarentegen doet hij dat 12 uur van de 24 uur. Daarvan slaapt de rat trouwens 60% overdag en 40% overdag. Dat is natuurlijk bijzonder afwijkend van het slaappatroon bij mensen. 

Lees ook  Betekenis van hypnose 

De aanbevolen hoeveelheid slaap voor mensen is 7-9 uur per dag. Gemiddeld genomen slapen vrouwen iets langer dan mannen. Wat voor jou precies de juiste hoeveelheid slaap is, dat kun je niet precies zeggen. Wel zijn er duidelijke afwijkingen qua leeftijd. Over het algemeen heb je naarmate je ouder wordt, minder slaapduur.  

Tenslotte zijn er ook nog dieren die een winterslaap houden. Dit noemt men ook wel een hibernatie. De egel houdt zo'n winterslaap. De winterslaap van een egel begint vaak in oktober/november en duurt tot april/mei. Het is trouwens niet zo dat het daarbij om een aaneengesloten slaap gaat. Soms worden ze eventjes wakker. Daarbij veranderen ze soms zelfs van nest. Zo snel de nachttemperatuur stijgt worden de egels weer wakker. Een andere goede manier om het lichaam tot rust te laten komen, is door middel van yoga oefeningen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)