Betekenis van plaagdieren

plaagdieren
Avatar foto
Waldo Taekema
23 december 2022

Een plaagdier is, in de letterlijke zin van het woord, een dier wat plaagt. Een plaagdier komt een grote getallen voor en heeft fysieke- of gedragseigenschappen die als zeer ongewenst gezien worden door de mens. Mensen noemen dit ook wel ongedierte, ondanks dat dit niet compleet het zelfde is qua betekenis. Ongedierte focust zich vooral op kleinere dieren of insecten terwijl plaagdieren alle dieren definieert. Zit je in de Randstad en heb je last van ongedierte? Bel dan bijvoorbeeld de ongedierte bestrijding Utrecht! Wil je meer weten over plaagdieren? Lees dan verder!

Wat is een plaagdier?

Zoals we net al benoemde: een dier wat overlast veroorzaakt. Daarbij moet wel gemeld worden dat er geen biologische kenmerken zijn om een dier te classificeren als plaagdier. Het gaat er puur om dat het dier in kwestie plaagt, hoe dan ook. Wat voor de één een plaagdier is hoeft dat niet voor de ander ook zo te zijn. Zo kan een dier wat pesticiden op eet heel handig zijn voor iemand met een moestuin en enkel last veroorzaken bij iemand die een flora tuin heeft. Maar plaagdieren plagen niet enkel mensen, soms plagen ze ook andere dieren of planten!

Dit noemt men ook wel concurrerende plaagdieren. Deze term betreft dus specifiek dieren die andere dieren of planten ongewenst behandeld. Een goed voorbeeld hiervan is een miereneter die, je raad het al, mieren eet. Denk ook aan een worm die in een appel zit of al heel simpel een spin die een andere spin vangt. Benieuwd naar de betekenis van andere dieren? Kijk eens naar onze betekenis van parasieten post!

Lees ook  Betekenis van kadaster

Wat zijn nuttige insecten?

Zoals we al zeiden: niet alle plaagdieren zijn ook daadwerkelijk plaagdieren. Er is een misconceptie dat alle insecten plaagdieren zijn doordat ze gezien worden als overlast veroorzakend. Dit is niet altijd waar, doordat de betekenis van plaagdieren betekent dat er overlast moet zijn. De volgende insecten brengen bijvoorbeeld meer goede dan slechte dingen, mits ze in de juist omgeving zitten natuurlijk:

  • Kevers! Hoewel kevers er om bekend staan planten te eten, zijn er ook vleesetende kevers. Deze roofkevers eten vooral schadelijke insecten, zoals rupsen en luizen! Ze beschermen dus graag je moestuin.
  • Bijen, veelal bekend voor het bestuiven van je bloemen en lekkere honing. Precies om die reden staan ze in ons rijtje.
  • Lieveheersbeestjes, ondanks dat ze soms een klein hapje uit je blad nemen eten ze ook ongelooflijk graag bladluizen! Ideaal dus om in je tuin van die bladluis af te komen.

Vond je deze blog nou interessant? Lees ook zeker onze blog over de betekenis van preventief reinigen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)