Betekenis van Parasieten

dierenziekenhuis veldhoven
Avatar foto
Waldo Taekema
8 maart 2022

Parasieten zijn een soort organisme die op planten en dieren leven. Het is voor parasieten alleen mogelijk om te voortplanten ten koste van een plant of dier. Planten en dieren kunnen door deze parasieten ziek worden net zoals mensen ziek kunnen worden door bacteriën en virussen. De kans dat je besmet wordt is klein maar het brengt toch wel risico’s met zich mee.

Bij dieren kunnen parasieten voorkomen op de huid of in de darmen, deze kunnen in de vorm van luizen, vlooien, teken, aarsmaden, lintwormen en Toxoplasma gondii, zijn.

Teken

De meerderheid van de teken zijn besmet met de ziekte van Lyme, als je huisdier last heeft van teken kun je terecht bij de dierenarts in Veldhoven. Zij zorgen dat de juiste medicaties zijn voorgeschreven voor de behandeling van de teek. Vaak worden er voor honden de Advantix druppels aangeraden, deze dien je maandelijks toe te dienen en op de huid, door het vacht te verspreiden. Een voordeel van Advantix is dat he zowel helpt om teken te bestrijden als om luizen te bestrijden.

Dankzij deze druppels worden de teken afgeweerd en zullen ze minder snel bijten, als de teek heeft gebeten dan zal het binnen enkele uren gedood worden. Dit zal voorkomen dat de teken in het bloed zullen zuigen waardoor ze alle ziekteverwekkers zouden kunnen achterlaten in het bloed.

Lees ook  De betekenis van swill

Wormen

Voor de hond en kat bestaan er twee hele belangrijke wormen, namelijk de spoel- en lintwormen. De wormen kun je op twee verschillende manieren bestrijden, met behulp van een tablet of een pipet. De Profender tabletten zijn er om de spoel- en lintwormen bij de hond te bestrijden. Als je kat wormen heeft dan is het best dat je een Profender pipet gebruikt, druppels zijn namelijk makkelijker aan te brengen dan een wormtablet. Het is belangrijk dat je je volwassen huisdier om de 3 maanden laat ontwormen.

Vlooien

Vlooien veroorzaken lintwormen bij de hond en kat. De meeste vlooien beschikken ook over de Bartonella bacteriën waardoor niet alleen katten, maar ook mensen mee besmet kunnen worden. Vlooien bestrijden is moeizaam omdat het eitjes legt waar vervolgens larven uit geboren worden. Een vlooienplaag kun je voorkomen door je huisdier maandelijks te behandelen met Advantage voor katten of Advantix voor honden, voor beter advies kun je ook bij de dierenarts in Veldhoven terecht.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)