Betekenis van Motoriek
Motoriek wordt ook wel eens gezien als het vermogen om te bewegen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen fijne en grove motoriek. Hierbij gaat de grove motoriek om de grote bewegingen die je maakt, zoals lopen, zitten, zwemmen, fietsen. De fijne motoriek gaat over de subtielere handelingen, zoals schrijven, tekenen, knippen.
Motoriek is eigenlijk een vorm van leren door middel van doen. Het heeft te maken met hoe je zenuwstelsel werkt, in combinatie met je hersenen.
Ontwikkeling motoriek
De motoriek van kinderen tussen de 1 en 4 ontwikkeld zich met grote sprongen. Hierbij hebben we het dan over de grove motoriek. De grootste mijlpaal van de grove motoriek is het loslopen. Dit gebeurd bij gemiddeld zo’n 1,5 jaar (18 maanden). In het begin is het nog meer waggelen, maar hoe ouder het kind wordt, hoe beter de motoriek en hoe beter het kind loopt. In deze eerste levensjaren leert het kind ook om complexe bewegingen te maken. Zo zul je zien dat een kind probeert te rennen, maar ook langzaam gaat klimmen.
De fijne motoriek ontwikkeld zich veel langzamer. Het gaat hierbij, namelijk om de fijnere beweging die een kind maakt. Het vasthouden van een potlood heeft te maken met fijne motoriek. Gedurende de peuter periode en ook later, zal men merken dat de greep van de potlood steeds fijner wordt. Een andere manier om de ontwikkeling van de fijne motoriek te meten is het aankleden van het kind. Rond 2 tot 4 jaar leert een kind zichzelf aankleden. Waar dat in het begin zal gaan met een broek achterstevoren, zal dit steeds beter gaan.
Stimulering motoriek
Er zijn verschillende manieren hoe men de motoriek kan stimuleren. Hierbij kan men kijken naar de manieren om de grove motoriek, als de fijne motoriek te stimuleren.
Binnen de grove motoriek kan men gebruik te maken van loopfietsen, het verbeterd de grove motoriek doordat het kind leert om meer balans te houden bij het verplaatsen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat kinderen die beginnen op een loopfiets, op latere leeftijd eerder zelfstandiger kunnen fietsen.
Binnen de fijne motoriek kan men gaan knutselen met de kinderen. Hierbij kan men denken aan samen uitknippen van vormen of een figuur maken met strijkkralen. Dit zijn activiteiten waarbij een hand-oog coördinatie belangrijk is. Deze wordt door het knutselen dan ook verbeterd.