Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis om zichzelf helemaal in de categorie man of vrouw in te delen. Dus dan is het ook eigenlijk vreemd om jezelf man of vrouw te noemen. Soms vinden sommige niet non-binaire mensen dit lastig om te begrijpen, omdat de meeste mensen zich wel identificeren als man of vrouw.
Andere vormen
Er zijn verschillende manieren om aan te geven dat iemand zich niet kan vinden in de normale indeling van man of vrouw. Zo heb je ook benamingen zoals ‘gender non-comform’, ‘agender’, ‘genderfluïde’ en ‘biggender’. De verschillen onderling zijn subtiel.
Genderidentiteit en genderexpressie
Er kan een verschil zijn tussen hoe anderen een non-binair persoon zien op basis van het uiterlijk van die persoon en hoe diegene zich uit en de genderidentiteit die diegene daadwerkelijk heeft. Dat wil dus niet zeggen dat je zomaar kunt zien aan iemands genderexpressie wat de genderidentiteit is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een non-binair iets aanheeft dat je daarbij niet verwacht. Iemand met een non-binaire identiteit waarbij sommige buitenstaanders het er ‘niet aan aflezen en hen bijvoorbeeld als man zien’? Diegene kan mogelijk ook trouwkleding voor mannen aantrekken of casual chic heren schoenen uitzoeken. Dit veranderd niet diens identiteit.

Aanspreekvormen
Als je jezelf verplaats in een non-binair persoon, dan kun jij je wellicht voorstellen dat het heel raar is om aangesproken te worden met hij, zij, hem en haar. Je voelt je dan immers geen man of vrouw. Er zijn daarom nu ook personen die aangeven graag aangesproken te willen worden met bijvoorbeeld die en diens. Een bekende Nederlander die zich over diens aanspreekvorm heeft uitgesproken heeft is bijvoorbeeld Raven van Dorst. Raven kun je aanspreken met die of hen.
Hoe vaak komt het voor?
Het is ontzettend moeilijk om een goed beeld te krijgen van hoeveel mensen non-binair zijn. Het is namelijk niet in elke omgeving en cultuur zomaar geaccepteerd door anderen. Dat is op zich natuurlijk vreemd, want je bent non-binair. Het is onderdeel van diens identiteit.
Uit de grootste steekproeven ooit afgenomen bij transgenders lijkt het erop dat 30% zichzelf omschrijft als non-binair. Niet alle mensen die zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw noemen zich non-binair. Het kan zijn dat diegene zich identificeert als genderfluide. Volgens onderzoekers van kenniscentrum Rutgers voelen 4% van de Nederlanders zich niet volledig thuis in het hokje man of vrouw. Hoeveel zich daarvan als non-binair identificeren is niet onderzocht. In Groot-Brittannië kwam een onderzoek uit dat 0,4% van de bevolking zich als non-binair identificeert.
Heb je deze blog gelezen en ben je ook geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “betekenis van overdrachtsbelasting“