Betekenis van lingerie

ondergoed dames
Avatar foto
Waldo Taekema
24 februari 2022

Lingerie is een categorie van voornamelijk dameskleding, waaronder ondergoed voor dames, nachtkleding en lichtgewicht gewaden.

De stoffen die bij lingerie voorkomen zijn rekbare, gladde, lichtgewicht, decoratief of transparant, zoals zijde, lycra, satijn, charmeuse of chiffon. Maar de stof die voornamelijk bij lingerie wordt gebruikt is kant.

De geschiedenis van lingerie

Het woord ‘lingerie’ is afkomstig uit de Franse taal, wat onderkleding betekent en uitsluitend wordt gebruikt voor lichtere kledingstukken voor vrouwen. In oorspronkelijke vorm is het Franse woord afgeleid van het woord ‘linge’ wat linnen of kleding betekent. In 1922 werd het woord lingerie voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar ondergoed voor dames.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het concept lingerie als visueel aantrekkelijk ondergoed ontwikkeld. Gedurende de eerste helft van de 20e eeuw droegen vrouwen ondergoed om twee hoofdredenen:

 • Om hun uiterlijke vorm te veranderen (eerst met korsetten en later met gordels of bustehouders)
 • Om hygiënische redenen en om bescheidenheid

Soorten lingerie voor dames

Er zijn heel veel verschillende soorten ondergoed voor dames, dit is slechts een klein voorbeeld:

 • Beha
  Er zijn verschillende soorten beha’s te verkrijgen, denk aan triangel, push-up, balconette en nog veel meer.
 • Romper
  Een romper is een bh en onderbroek in één. Een romper dekt meer af dan alleen twee afzonderlijke stukken.
 • Bustier
  Een bustier accentueert het decolleté. Het is een verlengde bh die meestal de romp of het grootste deel van de romp bedekt.
Lees ook  De betekenis van een makelaar

Waar op letten bij lingerie?

1. Comfort boven alles
Het is geen goed idee om lingerie te kopen wat niet goed past, de kans is dan groot dat het maar één keer wordt gedragen.

2. lichaamstype
Verschillende soorten lingerie, passen bij verschillende lichaamstypes. Het is dus belangrijk dat men eerst bekend wordt met het type lichaam, om passende lingerie te vinden.

3. Maat is belangrijk
Het dragen van de onjuiste maat kan leiden tot ongemak. Helaas heeft elk lingerie merk een andere maattabel, dus het kan moeilijk zijn om de juiste maat te vinden.

De kracht van lingerie

Mooi ondergoed kan een vrouw helpen zich vrouwelijker te voelen.

Het dragen van sexy ondergoed kan de onderdrukte vrouwelijkheid egaliseren. Soms moeten vrouwen zich mannelijk kleden voor werk bijvoorbeeld. Door lingerie kan zij zich nog steeds vrouwelijk voelen, ook al ziet niemand dit. Hierdoor kunne vrouwen zich comfortabeler en krachtiger voelen.

Informeren door experts

Om de juiste lingerie te vinden, die bij jou als persoon past is het dus verstandig om advies te winnen van een expert. Vooral aangezien alle merken hun eigen maattabel hebben, lingerie duur is en het dus zonde is dat het niet gebruikt wordt.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)