Betekenis van neurofeedback

neurofeedback
Avatar foto
Waldo Taekema
10 november 2021

Het woord neurofeedback is een woord dat je niet vaak hoort of nog nooit gehoord hebt. Deze toepassing binnen de medische wereld heeft te maken met het veranderen van de hersenactiviteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van het lerende vermogen van het brein. Ons brein is namelijk een gevoelig orgaan en daardoor gevoelig voor beloningen. Als wij voor een bepaalde handeling beloond worden zullen we dit gedrag blijven vertonen. Deze vorm van leren wordt ook wel operante conditionering genoemd en is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontdekt. Sindsdien is er ook veel onderzoek gedaan naar deze manier van leren. Zo zijn mensen erachter gekomen dat het een effectieve behandeling is voor verschillende soorten psychische aandoeningen, maar soms ook tegen stress.

Neurofeedback en de werking ervan

Neurofeedback kun je zien als een soort fysiotherapie voor je brein. Hersengolven worden binnen de gewenste waardes getraind en hierbij wordt gebruik gemaakt van straf of beloning voor een bepaald gedrag. Ook vind de training plaats met visuele en auditieve feedback. Deze feedback wordt dan meestal gegeven bij het kijken van een DVD of film. Tijdens een behandeling wordt er niks in je brein aangebracht of uitgehaald. Het enige wat gebruikt wordt is een EEG-capje, die de hersenactiviteit registreert. Over het algemeen hebben mensen geen tot weinig moeite tot het volgen van deze trainingen. Vooral voor mensen met onderliggende psychische problemen kunnen deze trainingen jouw hersenen terug in balans brengen.

Voor wie is neurofeedback

Neurofeedback is geschikt voor kinderen en volwassenen ouder dan 5 jaar. Als eerste zal er een intake gesprek plaatsvinden waarbij een therapeut je klachten vaststelt. Op basis van deze klachten wordt er naar een behandelmethode gekeken die het beste bij je past. Hierbij is het wel belangrijk dat je gedurende deze test je ogen open kan houden en stil kan blijven zitten. Na een sessie wordt het afgeraden om medicijnen te nuttigen, omdat dit effect kan hebben op de hersenactiviteit. Mocht je de medicatie ndoig hebben, maar alsnog neurofeedback willen volgen dan kun je dit het beste direct aangeven. Er wordt dan rekening hiermee gehouden en gezorgd voor een rustige opstart!

Lees ook  De betekenis van bulken

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)