Betekenis van vapen

shisha pen
Avatar foto
Waldo Taekema
28 september 2022

Bij vapen verdampt een vloeistof die een combinatie van smaakstoffen en toevoegingen bevat. De e-liquid wordt als het ware verbrand waardoor er door de persoon met, bijvoorbeeld een shisha pen, rook kan worden geïnhaleerd. Er komen natuurlijk veel meer aspecten kijken bij vapen, van de apparaten tot de smaken. In deze blog leggen we uit wat dat vapen nou eigenlijk is.

Wat is minder gezond, een sigaret of een vape?

Dit blijft een brandende vraag en het antwoord is misschien niet wat je denkt, namelijk: het ligt aan wát je rookt. Zo zijn er verschillen in sigaretten qua nicotine, koolstofmonoxide en teer. De aanwezige hoogtes van deze stoffen bepalen in hoeverre dit schadelijk voor je kan zijn. Daarentegen ligt het gevaar bij vapen wanneer er niet Europees gecertificeerde vloeistoffen gekocht worden door mensen en zij deze zelf gaan mixen. Wanneer dit gebeurt kan het met regelmaat voorkomen dat een persoon niet goed mixed of compleet verkeerde proporties gebruikt wat vapen zéér schadelijk kan maken. Vapen is dus minder schadelijk maar alleen wanneer mensen enkel keurmerk gecertificeerde vloeistoffen haalt. Het is wellicht ietsjes goedkoper om zelf in bulk te kopen, maar je shisha pen en jij zullen je dankbaar zijn dat je het niet doet.

Wat zijn E-liquids?

E-liquids zijn de vloeistoffen die gebruikt worden om vapes mee te vullen. Deze vloeistof door de coil, wat een spoel is die stroom omzet in warmte, verdampt in de tank van de vape.  Door deze verdamping komt er rook vrij die de gebruiker kan inhalen om de e-liquids te vapen. Er zijn tal van smaken te krijgen in Nederland, van aardbeienijs tot hazelnootpasta en alles er tussen in. Hoewel, voor nu zijn er tal van smaken te krijgen in Nederland. Per 1 januari 2023 gaat een verbod op smaakjes in bij vapes om het roken te ontmoedigen. Binnen de e-liquids kan er ook gekozen worden voor gevarieerde aantallen qua nicotine gehalte. Hier is er de keuze in 0, 3, 6, 9, 12 en 16 milligram nicotine. Let wel op: deze producten mogen enkel verkocht worden aan personen die minimaal 18 jaar zijn, aldus de Tabaks- en rookwarenwet.

Lees ook  De betekenis van het getal 5

Stoppen met roken

Veel mensen gebruiken vapes als manier om te stoppen met sigaretten of shag roken. Anderzijds vinden mensen vapes fijner doordat het een minder schadelijk alternatief is, dit is natuurlijk alleen waar wanneer er aan de eerder genoemde keurmerken wordt gehouden. Als je dit een interessant artikel vond, kijk dan ook eens naar onze blogs over de betekenis van de wet van aantrekkingskracht en de betekenis van digitale tachograaf.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)