Betekenis van micro omvormer

micro omvormer
Avatar foto
Waldo Taekema
7 juni 2023

Micro-omvormers worden steeds vaker gebruikt in zonnepanelen. Dit is een apparaat dat de gelijkstroom van het zonnepaneel omzet in bruikbare wisselstroom. Elk paneel heeft zijn eigen omvormer om de individuele prestaties te optimaliseren en interferentie te verminderen. Ben je op zoek naar zo’n apparaat? Bestel nu de enphase micro omvormer.

Voor- en nadelen van omvormers

Hoewel micro-omvormers enkele voordelen hebben, hebben ze bij gebruik ook enkele nadelen. 

Voordelen van micro omvormers

Een van de vele voordelen is dat elk zonnepaneel voorzien is van zijn eigen omvormer, waardoor prestaties niet worden beïnvloed door schaduw of vuil van andere panelen. Micro-omvormers bieden flexibiliteit bij het plaatsen van panelen en besparen ruimte in huis, omdat er geen grote omvormer nodig is. Ze elimineren ook geluidsoverlast die sommige grote omvormers kunnen veroorzaken.

Nadelen van micro omvormers

Micro-omvormers hebben verschillende voordelen, maar er is ook een belangrijk nadeel. Doordat ze direct onder de zonnepanelen worden gemonteerd, is het moeilijk om ze te bereiken bij een storing, wat de reparatiekosten kan verhogen. Gelukkig kun je de omvormers gemakkelijk op afstand controleren en identificeren welke micro omvormer een probleem heeft.

Verschil tussen micro-omvormers en stringomvormers

De twee veelvoorkomende omvormers vertonen aanzienlijke verschillen. Bij een traditionele stringomvormer worden de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld, waarbij het zwakste paneel de opbrengst van de rest bepaalt. In tegenstelling hiermee hebben micro-omvormers elk zonnepaneel een eigen omvormer. Hierdoor wordt altijd de maximale opbrengst per paneel behaald, wat resulteert in een gemiddeld hogere opbrengst per systeem in vergelijking met stringomvormers. Dit komt doordat bij micro-omvormers de prestaties van individuele panelen niet worden beïnvloed door schaduw of andere externe factoren. Het gebruik van micro-omvormers biedt dus voordelen ten opzichte van traditionele stringomvormers.

Lees ook  Betekenis van plaagdieren

Waarom kiezen voor micro omvormer

Maximaliseer de stroomopwekking per zonnepaneel ongeacht andere panelen of schaduw. Flexibele paneelindeling is mogelijk zonder fysieke beperkingen. Bespaar ruimte en voorkom geluidsoverlast. Toegang kan moeilijk zijn in het geval van een storing, maar kan op afstand worden gecontroleerd. Met al deze voordelen gaan micro-omvormers een belangrijke rol spelen op de Nederlandse markt. 

Benieuwd naar andere betekenissen? Lees ook de betekenis van energiebronnen en waterstofpanelen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)