Betekenis van waterstofpanelen 

zonnepanelen-almere
Avatar foto
Waldo Taekema
4 maart 2022

Waterstofpanelen zijn zonnepanelen die waterstof maken. Het paneel neemt vocht op uit de lucht. Dat vocht wordt samen met de elektriciteit van het zonlicht omgezet in waterstofgas. Zo kun je een voorraad aanleggen, want waterstofgas kan zowel elektriciteit als warmte produceren én opslaan. 

Ontwikkeling 

Waterstofpanelen zijn nog niet te koop. De techniek is in ontwikkeling. Het is in ieder geval Belgische wetenschappers gelukt om een zonnepaneel te maken dat waterstofgas maakt. Zij maakten dit nieuws in 2019 bekend. Ze vertelden dat ze met deze waterstofpanelen 15% van het zonlicht om konden zetten naar waterstofgas. Dat komt neer op gemiddeld 250 liter waterstofgas per dag. 

2022 

Voor nu is het nog te vroeg om waterstofpanelen op de markt te brengen. Het levert namelijk nog niet genoeg op, om voor een goede energievoorziening te zorgen. Daarvoor is het rendement dus nog te laag. Wil je panelen op het dak? Dan ben je nu dus het beste uit nog met zonnepanelen van monokristal, geeft ook een leverancier in zonnepanelen in Almere aan. 

almere-zonnepanelen

Waterstof via onze infrastructuur 

In Anderlecht (België) staat de testopstelling van de KU Leuven met waterstofpanelen. De KU Leuven is een universiteit in België. Daarbij maakt men ook gebruik van de expertise van Fluxys. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met de energietransitie. Fluxys wil een koolstofneutraal energiesysteem. Zij denken dat waterstof daarin een cruciale functie gaat vervullen. Inmiddels is het bedrijf bezig met het proces om vanaf 2025 op commerciële basis een deel van het huidige aardgasnetwerk om te zetten naar een waterstofnet. Het zal afhankelijk zijn van de marktbeweging hoe dit verloopt.  

Lees ook  Betekenis van diafragma

2050 

Energie-experts gaan er van uit dat waterstof in 2050 zeker gaat behoren tot de één van de belangrijkste stoffen voor onze energievoorziening. Waterstof zonnepanelen kunnen daar zeker deel uit van maken. Vermoedelijk wordt vooral het produceren van waterstofgas van belang.  

Toch is er nog geen sprake van een grote doorbraak met het nieuws in 2019. Waterstof direct uit zonlicht verkrijgen is al eerder gedaan op laboratoriumschaal. Daarnaast is productie van waterstof uit lucht, met zonlicht, ook geen nieuwe invalshoek.  

Gescheiden zonnepanelen en elektrolyse biedt wel het voordeel dat je ervoor kunt kiezen de stroom aan het net wil terug leveren of dat je dit laat omzetten in waterstof. Zo kun je dus een eigen energievoorraad opbouwen. Zeker nu er steeds meer sprake is van een overbelasting van het net, biedt dit kansen.  

Sprong vooruit

Er zijn diverse uitdagingen voordat waterstofpanelen commercieel interessant kunnen zijn. Daarvan is het zorgen voor voldoende rendement wellicht de belangrijkste uitdaging. Het zou op het gebied van duurzaamheid wel een grote sprong voorwaarts kunnen zijn. Het afvalproduct bij waterstofpanelen is namelijk zuiver water. Dat kan natuurlijk prima weer worden gebruikt. Het gebruik van gas is ook steeds meer omstreden. Niet alleen door de gevolgen die de gaswinningen in Groningen hebben, maar ook door de spanningen die er met Rusland zijn. Voor nu zijn we er nog van afhankelijk, wellicht in 2050 niet meer. 

Heeft deze blog jouw interesse gewekt? Lees dan ook de betekenis van micro omvormer.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)