Betekenis van HIIT training

sporten
Avatar foto
Waldo Taekema
4 april 2024

HIIT staat voor High Intensity Training. Het is een intensieve trainingsvorm van meestal 20 tot 60 minuten per training. Hierin ga je zeer intensieve oefeningen doen die je afwisselt met korte rustperiodes. Ben je door dit te lezen nog meer geïnteresseerd geraakt in een HIIT training. Lees snel verder om meer te weten te komen!

Wat houdt HIIT training in?

Het idee achter en HIIT training is om het cardiovasculaire systeem maximaal te belasten gedurende de intense periode. Hierdoor gaat de hartslag omhoog en versnelt de ademhaling. Dit wordt gevolgd door een rustperiode waarin het lichaam kan herstellen voordat het weer wordt uitgedaagd. Door deze afwisseling van hoge intensiteit en rust kan HIIT effectief zijn in het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het verbanden van calorieën, het verhogen van de stofwisseling en het verbeteren van de algehele conditie.

Wat zijn de effecten van een HIIT training?

Een HIIT training kan waardevolle toevoeging hebben aan een trainingsprogramma. Je wordt er namelijk fitter door. Ook verbeterd het de conditie van je hart, bloedvaten en longen. Als laatste kan het nog relevant zijn om af te vallen.

Doordat de intervallen zo intensief zijn, is de totale training prikkel van een HIIT training groter dan de prikkel van een duurtraining. Hierdoor zul je in een kortere tijd meer calorieën verbanden dan bijvoorbeeld een krachttraining. Om meer kracht te creëren gaan mannen ook vaak bulken. Bij een HIIT training ligt de focus meer op het uithoudingsvermogen.

Vet verbanden met een HIIT training

Al jaren wordt er verteld dat lage intensiteit cardio de beste methode is om vet te verbanden. Dit wordt gezegd omdat als je cardio met een lage hartslag doet, een groter percentage van de gebruikte energie van je vertreverses komt, maar dit is niet helemaal juist.

Het is namelijk zo dat HIIT tot wel 50% effectiever lichaamsvet verbrandt dan een lage intensiteit cardio. HIIT verhoogt je verbranding en houdt het ook hoog na de oefening. Als je een HIIT doet, zal de meerderheid van de verbrande kcal na de training komen.

Lees ook  Betekenis van theobromine

Hoe ziet een HIIT-programma eruit?

Voor een HIIT-programma hoef je niet per se naar de sportschool. Je kunt deze intensieve work-out ook thuis of buiten uitvoeren. Het is niet moeilijk om een HIIT-programma samen te stellen. Je kiest wat intensieve oefeningen uit en wisselt deze af met rustmomenten of oefeningen met lage intensiteit. Hierbij is het belangrijk dat je niet vergeet om van ter voren een warming-up te doen. Uiteraard kun je ook kiezen om wel naar de sportschool te gaan en begeleiding te krijgen tijdens een personal training in Maastricht .

Nadelen

HIIT is een zeer intensieve trainingsvorm dat hierbij veel van je lichaam vraagt. Om op een veilige manier te trainen is voldoende basisfitheid nodig. Deze basis kan soms ontbreken bij met name mensen met een inactieve leefstijl of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Gezonde mensen kunnen voldoende basisfit worden na enkele weken matig intensief een duurtraining te doen. Dit is drie tot vijf keer per week.

Ook kan een nadeel zijn dat je op een hoge intensiteit traint waardoor je techniek minder wordt. Het is dan ook belangrijk om dit goed in de gaten te houden tijdens een HIIT training. Als je merkt dat een uitvoering verslechterd kun je het tempo beter iets omlaag brengen en meer focussen op de techniek. Kortom is een HITT training een intensieve methode om te sporten. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in de intensieve training als in de rustmomenten die je neemt. Het helpt ook om daarna te mediteren.

Vondt je dit interessant? Lees dan ook de betekenis van sous vide of de betekenis van dojo.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)