De betekenis van mediteren

mediteren
Avatar foto
Waldo Taekema
10 april 2024

Als je gaat mediteren, leg je de aandacht op een specifiek object. Sommige mensen vinden dat iets voor zweverige types. Toch mediteren mensen heel veel tegenwoordig om tot een soort rust te komen. In deze blog lees je alles over mediteren en wat het jou zou kunnen brengen.

Wat is meditatie

Mediteren komt van het woord meditatum en dat betekent ‘’ nadenken’’ in het Latijns. Het stroomt af van verschillende religies. Tegenwoordig wordt het niet bedoeld voor religieuze doeleinden. Het wordt nu gebruikt als bewustzijnstraining. Je gebruikt deze oefening om te ontspannen en je bewustzijn te vergroten. Daarnaast heeft het nog andere positieve effecten zoals het verminderen van frustratie en het verbeteren van de concentratie.

mediteren

Voordelen van mediteren

Regelmatig mediteren heeft zeker wel zijn voordelen. Allereerst, maakt het je een gelukkiger mens. De stroom van positieve gedachten en emoties worden verbeterd. Zelfs korte meditaties kunnen het verschil maken. Ook kun je met meditatie je stress en angst onder de controle krijgen. Door je te concentreren op het huidige moment, train je je zelf om kalm blijven in stressvolle situaties. Dit zal je ook helpen voor in de toekomst. Daarnaast krijg je van mediteren ook een betere nachtrust. Door het mediteren, is je lichaam en geest meer ontspannen, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Misschien wist je het niet, maar mediteren zorgt er ook voor dat je bloeddruk wordt verlaagd. Daarnaast zul je ook een gezonde bloeddruk houden. Volgens experts zorgt meditatie voor vermindering van de werking van het stresshormoon cortisol. Medicijnen die de bloeddruk verlagen werken hetzelfde. Tenslotte verbetert meditatie je concentratie en aandacht. Ideaal voor als je lange dagen op werk of school zit. Mensen die meditatie beluisteren kunnen hun taken meer nauwkeurig uitvoeren.

Lees ook  Alles over de 00 Betekenis!
mediteren

Hoe werkt mediteren?

Om te beginnen met mediteren, moet je eigenlijk een aantal stappen doornemen. Allereerst is het belangrijk om tijd vrij te maken om te mediteren. Zorg dat je afspraken met jezelf maakt. Zo kun je het bijvoorbeeld elke ochtend mediteren als je op staat of voordat je naar bed gaat. Ook is het belangrijk dat je een comfortabele houding aanneemt. De juiste houding is de lotushouding. Je zit dan goed rechtop en stabiel. Als je vervolgens comfortabel zit, kun je adem gaan richten op je ademhaling. Adem steeds 4 seconden in en dan 5 seconden uit. Zorg dat je dit ritme aan blijft houden. Probeer vervolgens je gedachten los te laten. Nu is het een kwestie van regelmatig oefenen. Hoe vaker je oefent, hoe langer je je volledige rust kan vasthouden. De tijd dat je mediteert kun je langzaam elke dag opbouwen.

Mediteren met aroma’s

Door te mediteren met bepaald aroma’s, kun je gemakkelijker even laten voor wat ze zijn. Vaak worden er tijdens een meditatie ook geurkaarsen of wierook gebruikt. Soms wordt er wel eens een elektrische waterpijp gebruikt. Ben jij nog op zoek naar een elektrische waterpijp? Een elektrische waterpijp kopen kan hier. De geuren helpen je om te focussen op je lichaam en de geuren. Ook wordt je hartslag verlaagd, waardoor je je volledig kan ontspannen. De geur van lavendel helpt tegen stress en angst en in sommige gevallen kan het een depressie positief beïnvloeden.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)