De betekenis van kolven

De betekenis van kolven
Avatar foto
Waldo Taekema
24 april 2024

Er zijn veel dingen waar je je op moet voorbereiden als je baby wordt geboren. Een van de dingen die na de geboorte gebeurt is kolven. Kolven is het proces waarbij moedermelk wordt verwijderd uit de borsten met behulp van een borstkolf. Aangezien er nog meer achter het proces van kolven zit zullen wij de precieze betekenis van kolven verder voor jou uitleggen in deze blog.

Welke voordelen heeft kolven voor de moeder?

Door middel van kolven kan een moeder haar moedermelk afstaan en deze voor een later moment te bewaren. Voor moeders die weer moeten gaan werken is het fijn om de baby de juiste voeding binnen te laten krijgen ook al zijn ze zelf niet aanwezig. Moeders beginnen meestal pas na de geboorte van de baby. Dit gebeurt meestal pas na vier tot 6 weken na de bevalling. Op dit punt zal de borstvoeding goed genoeg gevestigd zijn zodat jij en de baby comfortabel zijn met het voedingsproces. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende manieren om te kolven waaronder een handsfree kolf. Op deze manier hoef jij als moeder verder niks meer te doen behalve wachten.

Welke voordelen heeft het voor de baby?

Voor baby’s is moedermelk de beste voeding met alle essentiële voedingsstoffen en antilichamen. Deze voeding zorgt ervoor dat de immuniteit van de baby wordt versterkt en het kind goed kan groeien. Door middel hiervan kan de baby nog altijd deze voeding binnenkrijgen, terwijl de moeder er zelf niet bij hoeft te zijn om borstvoeding te geven.

Lees ook  Betekenis van kraamzorg 

Wanneer mag je niet kolven?

Het gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. In sommige gevallen is het niet mogelijk om dit uit te voeren. Het is dan mogelijk om andere voeding te gaan gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om de baby alleen direct van de borsten te laten drinken. Als jij erover twijfelt of je mag kolven of niet dan is het verstandig om eerst een arts te raadplegen om te kijken wat de stand van zake is. Enkele redenen waarom je niet mag doen:

  • Borstontsteking: Bij een borstontsteking is het mogelijk dat bacteriën door middel van het kolven verspreid worden. Hierdoor kan de ontsteking erger worden.
  • Bij een medische aandoening: Bij medische borstproblemen of infecties wordt het afgeraden om te kolven.
  • Bij bloed in de moedermelk: Als er sprake is van bloed bij de moedermelk wordt het ook afgeraden om te kolven. Bloed kan gelijk staan aan een infectie of een beschadiging van de areola.

Kolven is ideaal voor moeders die weer moeten beginnen met werken als de baby eenmaal is geboren. Het is iets wat steeds normaler wordt en ook een handige manier is om ervoor te zorgen dat de baby de juiste voeding binnen krijgt.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)