Betekenis van cariës

tandarts Dordrecht
Avatar foto
Waldo Taekema
7 maart 2022

De term cariës is een bekende term in de tandheelkunde. Grote kans dat je hem al eens voorbij hebt zien komen in reclames van tandartsen of tandpasta. Cariës is vaak beter bekend onder naam gaatjes en betekent eigenlijk tandbederf. Cariës ontstaan wanneer er gedurende lange tijd veel tandplak op de tanden aanwezig is. Bacteriën tasten dan het tandglazuur en tandbeen aan en op deze manier ontstaat een gaatje oftewel cariës.

Hoe kun je cariës voorkomen?

Je kunt cariës op verschillende manier proberen te voorkomen. Een goede mondverzorging speelt hierbij een grote rol. Belangrijk is om twee keer per dag je tanden gedurende twee minuten te poetsen met fluoridetandpasta. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandborstel met kleine borstelkop en zachte borstelharen. Bij een elektrische tandenborstel maakt de tandenborstel zelf de borstelbewegingen. Jij hoeft je alleen maar te focussen op het juist plaatsen van de borstelkop. Maak naast het poetsen van je tanden ook gebruik van flosdraad en tandenstokers.

Voeding

Ook voeding heeft invloed op het wel of niet krijgen van cariës. Speeksel helpt het gebit te beschermen. Probeer daarom het aantal eetmomenten op een dag te beperken tot maximaal zeven keer. Vermijd frisdrank en snoepgoed met veel suiker.

Tandarts Dordrecht

Cariës kan pijnlijk zijn. Voor de gezondheid van jouw gebit is het dan ook erg belangrijk dat je regelmatig jouw gebit laat controleren. Dit kan onder ander bij tandarts Dordrecht. Bij tandarts Dordrecht kun je terecht voor algemene tandheelkunde, implantaten, kronen en bruggen. Ook voor mondhygiëne en preventie kunt u bij tandarts Dordrecht terecht. Veel mensen hebben last van angst wanneer zij naar de tandarts moeten. Alleen al bij het denken aan een afspraak krijgen veel mensen kriebels. De geur, de bedrijfsverlichting en de witte jassen ogen niet erg gezellig. Tegenwoordig bestaat er gelukkig een angst tandarts in Dordrecht.

Lees ook  De betekenis van amputatie

Mondhygiëniste

Waar vroeger een tandartspraktijk bestond uit een tandarts en een assistente zijn er nu veel meer verschillende functies binnen een tandartspraktijk. Zo ook de functie van mondhygiëniste. Een mondhygiëniste neem vaak het stukje mondhygiëne en preventie voor zijn of haar rekening. Zij reinigen het gebit waarmee eventuele gaatjes en tandvleesproblemen kunnen worden voorkomen. Daarnaast is het vaak mogelijk om tanden te laten sealen. Bij sealen worden diepe groeven in kiezen opgevuld om te voorkomen dat bacteriën zich hierin gaan nestelen. Naast de behandelingen geeft een mondhygiëniste ook poetsinstructies zodat je thuis zelf cariës kunt voorkomen.  

Cariës

Wanneer je toch een gaatje hebt zal deze gevuld moeten worden. Voor het vullen van een gaatje kan een tandarts kiezen uit verschillende vulmaterialen. De vulling repareert de tand, zorgt ervoor dat de tand niet verder verslechterd en zorgt ervoor dat eventuele pijn verdwijnt. Amalgaam, composiet en keramische inlay zijn de meest gebruikte materialen bij het vullen van een gaatje. Indien gewenst krijg je eerst een verdoving. Vervolgens gaat de tandarts het gaatje boren, spoelen en drogen. Hierna kan het gaatje worden gevuld.

Bekijk ook De Betekenis van areola

tandarts Dordrecht

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)