Betekenis van acne
In de puberteit verschijnen er bij veel jongeren, puistjes. Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid rondom en in haarzakjes. Huidaandoeningen die puistjes veroorzaken worden verzameld onder de medische naam acne, en kunnen ook na de puberteit jouw leven beïnvloeden.
Hoe ontstaat acne?
In de puberteit, tussen de leeftijd 15 en 25 jaar, komt acne veel voor. Tijdens de puberteit vinden er bij iedereen veranderingen in de hormoonhuishouding plaats. Deze hormonen veroorzaken een hogere talgproductie. De talgklieren in het gezicht, op de borst en de rug kunnen hierdoor groter worden, wat zorgt voor een ophoping en verstopping van de poriën. Bijna iedereen krijgt in de puberteit daarom last van acne op het gezicht, op de borst of rug. Niet iedereen heeft echter even veel last van de jeugdpuistjes. Stress, erfelijke factoren of hormonale veranderingen kunnen de ontwikkeling van jeugdpuistjes verergeren.
Ik heb acne, wat kan ik zelf doen?
Omdat acne een complexe huidaandoening is, bestaat er geen standaard behandelplan voor een snelle oplossing. Wij hebben wel enkele tips om het verergeren van de jeugdpuistjes tegen te gaan:
- Laat allereerst jouw huid met rust. Door te peuteren aan de puistjes verergert en verspreid de aandoening zich. Omdat jongeren tussen de leeftijd 15 en 25 jaar vaak extra bewust raken van hun uiterlijk proberen ze acne te verbergen met veel make-up. Het beste gebruik je echter geen make-up die de huid afsluit. De verkeerde cosmetica of producten op oliebasis kan leiden tot ergere klachten.
- Bepaalde geneesmiddelen of ingrediënten kunnen de ongewenste overmatige talgproductie stimuleren. Geneesmiddelen kunnen wel ook gunstig werken voor het verminderen van acne. Bij jouw apotheek of drogist zijn acne gels verkrijgbaar. De gel bevat benzoylperoxide en smeer je over de jeugdpuistjes. Deze gel is verkrijgbaar zonder recept. Voor andere medicijnen tegen acne bezoek je wel eerst jouw huisarts.
Behandelingen tegen de langdurige klachten van acne
Ernstige acne kan littekens of psychische klachten achterlaten. Het kan zijn dat je je schaamt voor jouw acneklachten. Wil je praten over jouw onzekerheid of nare gevoelens veroorzaakt door acne? Maak dan een afspraak bij een huisarts of een psycholoog. Psychische klachten naar aanleiding van acne zijn niet raar en je mag gerust hulp vragen als je dat nodig hebt. Een dermatoloog kan je met een acne behandeling helpen bij het verminderen van littekens die achtergebleven zijn op de plaats van jeugdpuistjes. Deze camouflagetherapie valt onder de vergoeding van aanvullende zorgverzekeringen. Je hebt geen verwijzing nodig van een huisarts.