De Betekenis van areola

betekenis areola boob tape
Avatar foto
Waldo Taekema
3 november 2023

Het menselijk lichaam is een fascinerende creatie. Het is belangrijk om de verschillende aspecten ervan te begrijpen om onze gezondheid en welzijn te waarborgen. Een van de minder besproken, maar toch belangrijke delen van het lichaam, is de areola. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van de areola, bespreken we veelvoorkomende problemen die ermee gepaard gaan en onderzoeken we hoe beha's invloed kunnen hebben op dit deel van het lichaam.

Anatomie en betekenis van de areola

De betekenis van areola, meervoud areolae, is het donkerdere gekleurde gebied rond de tepel op de borst. Het maakt deel uit van de borst en speelt een belangrijke rol bij borstvoeding. De grootte en kleur van de areola variëren sterk van persoon tot persoon en kunnen ook veranderen tijdens het leven, zoals tijdens de zwangerschap.

De areola bevat talgklieren, zweetklieren en kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes scheiden een olieachtige substantie af die de tepel en areola hydrateert en beschermt. Bovendien heeft de areola veel zenuwuiteinden, wat bijdraagt aan de gevoeligheid van de borsten.

Veelvoorkomende problemen met de areola

Hoewel de areola een belangrijk en functioneel deel van het vrouwelijke lichaam is, kunnen er problemen mee ontstaan. Het is dan ook geen aandoening dat gemakkelijk verholpen kan worden met behandelingen als chiropractie. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en aandoeningen die de areola kunnen beïnvloeden:

 • Gesprongen tepels
  Tijdens het geven van borstvoeding kan er irritatie optreden aan de tepels. Ook aan de areolae, wat kan leiden tot het ontstaan van pijnlijke, gesprongen tepels. Dit kan te wijten zijn aan het veelvuldig aanleggen van de baby aan de borst en de wrijving die dit kan veroorzaken. Het is belangrijk om pijnlijke tepels tijdens het geven van borstvoeding serieus te nemen en, indien nodig, medisch advies in te winnen voor behandeling.
 • Veranderingen in kleur en grootte
  Zwangerschap, hormonale schommelingen en veroudering kunnen leiden tot veranderingen in de grootte en kleur van de areola.
 • Infecties
  Infecties van de areola, zoals mastitis, kunnen optreden en resulteren in symptomen zoals zwelling, pijn en roodheid. Mastitis is meestal geassocieerd met borstvoeding en kan ontstaan als gevolg van geblokkeerde melkkanalen of bacteriële infecties in de borst. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken bij tekenen van infectie om de juiste behandeling te krijgen en verdere complicaties te voorkomen.
 • Ingegroeide haren
  Soms kunnen ingegroeide haren in de areola voor ongemak zorgen.
 • Gevoeligheid
  Sommige vrouwen ervaren overgevoeligheid van de areola, wat ongemak kan veroorzaken, vooral tijdens de menstruatie.
Lees ook  De betekenis van vitaal
betekenis areola boob tape

Beha's en de areola

Beha's zijn een essentieel onderdeel van de dagelijkse kleding voor veel vrouwen, maar ze kunnen invloed hebben op de areola en de omliggende borst. Hier zijn enkele zaken om te overwegen:

 • Wrijving: De randen van de beha kunnen wrijving veroorzaken tegen de areola, wat irritatie kan veroorzaken.
 • Onjuiste maat: Het dragen van een beha die niet goed past, kan ervoor zorgen dat de areola uit de beha steekt, wat ongemak kan veroorzaken.
 • Veranderingen in vorm: Langdurig dragen van een beha kan invloed hebben op de vorm en de algehele gezondheid van de borst, inclusief de areola.

Tip: Lees hier hoe boob tape een oplossing kan bieden

 • 4. Ademhaling: Sommige vrouwen geven de voorkeur aan het niet dragen van een beha om de areola de vrijheid te geven om te ademen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de beha die je draagt en ervoor te zorgen dat deze comfortabel zit en de areola niet onnodig irriteert.

De areola is een intrigerend en functioneel deel van het vrouwelijke lichaam dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het begrijpen van de anatomie ervan, evenals veelvoorkomende problemen. Ook de mogelijke invloed van beha's, kan bijdragen aan een betere gezondheid en comfort voor vrouwen. Het is altijd aan te raden om eventuele zorgen over de areola te bespreken met een zorgverlener om de juiste zorg en behandeling te krijgen.

Bekijk ook De betekenis van een zwangerschapscursus

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)