Betekenis van architectuur

Architect Amsterdam
Avatar foto
Waldo Taekema
23 december 2021

Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Hieronder vallen steden, gebouwen, woningen, interieurs, landschappen, meubelen of objecten. Vroeger werd er vaker gebruik gemaakt van het woord “bouwkunst” in plaats van architectuur. Het woord bouwkunst wordt tegenwoordig voornamelijk nog voor de esthetische kant van het bouwen gebruikt, terwijl het woord bouwkunde met name voor de technische kant wordt gebruikt. Een beoefenaar van de architectuur heet een architect. Bij een architectenbureau Amsterdam, zullen ze verschillende vormen van architectuur aanhouden. De verschillende vormen van architectuur die een architect van architectenbureau Amsterdam kan aannemen, hebben wij in deze blog op een rijtje gezet.

Duurzame architectuur

Bij duurzame architectuur is het doel om op een manier te bouwen, die de aarde zo min mogelijk belast. Veelgebruikte oplossingen zijn het renoveren van bestaande complexen, het gebruiken van duurzame materialen en energiebewuste technieken.

Bio-klimatische architectuur

Bij bio-klimatische architectuur wordt het klimaat en bouwterrein als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. Ons klimaat vraagt bijvoorbeeld isolatie tegen de kou en bescherming tegen oververhitting en regen. Dit wil zeggen dat een huis in Finland er heel anders uit zal zien dan een huis in Nederland vanwege de verschillende klimaat eisen.

Een bio-klimatische architect maakt dus in eerste plaats gebruik van natuurlijke energiebronnen. Er wordt aandacht besteed aan het materiaal dat gebruik wordt en de plaatsing van de ramen bijvoorbeeld.

Lees ook  Betekenis van cassette in de raamdecoratie

Organische architectuur

Organische architectuur is een stroming in de architectuur die rond 1900. Deze stroming komt voort uit een zoektocht naar een nieuwe stijl die moest passen bij de eigen tijd, zonder dat werd teruggegrepen op stijlkenmerken uit het verleden. Organische architectuur probeert ook een oplossing te bieden voor de sterke industrialisering en het gebruik van nieuwe materialen. Al sinds de jaren zeventig is er vanuit de organische architectuur veel aandacht voor duurzaamheid en leefbaarheid.

Deconstructivisme

Onorthodox, chaotisch en gefragmenteerd – deconstructivisme wijst decoratie af, manipuleert de structurele aan blik en speelt met optisch onlogische ontwerpen. Dit is de architectuurstijl die sinds 1980 tot heden veelal toegepast wordt. Bij deconstructivisme is onregelmatigheid troef en symmetrie absoluut niet. Met als resultaat een onvoorspelbaar en oogstrelend aanblik.

Verder worden er hedendaags nog vele andere architectuur stijlen toegepast.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)