Betekenis van meubelstoffeerder

bekleden stoel
Avatar foto
Waldo Taekema
29 januari 2022

Meubelstoffeerder is een ambachtelijk beroep en zoals het eerste gedeelte van het woord het al zegt, een meubelstoffeerder draagt zorg voor meubels. Een meubelstoffeerder is iemand die beroepsmatig bekleding van meubels vervangt. De diensten van een meubelstoffeerder zijn vaak te kostbaar voor doorsnee meubelstukken en wordt daarom meestal ingeschakeld bij het restaureren van antieke- of design meubelen.

Meubelstof

Het uiterlijk van een meubel is samen met het zitcomfort de belangrijkste factor voor een optimale ervaring. Een meubel kan van metaal of textiel vervaardigd worden. De meeste meubels hebben een houten frame en een textiele uiterlijk. Het textiel bovenop het hout zorgt ervoor dat een stoel of bank van zitcomfort voorzien is. Stof is uiteraard een stuk zachter dan hout. Meubelstof zorgt er bovendien voor dat meubels een herkenbare kleur of textuur krijgen. Het bekleden van een stoel wordt gedaan door een meubelstoffeerder.

Meubelstoffeerder

Een meubelstoffeerder houdt zich dagelijks bezig met het bekleden van meubels met een eerste of vervangende textiele stof. Om klanten te kunnen adviseren over de bekleding keuze heeft naast het pure vakmanschap een meubelstoffeerder ook stijlkennis nodig. Gebaseerd op ervaring kan een meubelstoffeerder een klant informeren of een bepaalde stof passend in een bepaald interieur of levensstijl is.

Taken van een meubelstoffeerder

Een meubelstoffeerder moet meubels kunnen bewerken en renoveren zodat gebreken tijdig herkend en gerepareerd worden. De diensten van meubelstoffeerders zijn arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Bij de meeste klussen verwijderd de stoffeerder eerst een deel van of de volledige bekleding. Bekleding op een stoel of fauteuil zit meestal strak bevestigd met haakjes. Om een meubelstuk niet te beschadigen moet de stoffeerder deze haakjes langzaam en secuur verwijderen. Het herstofferen van een bankstel kost een meubelstoffeerder gemiddeld zo een week van zijn tijd. Een meubelstoffeerder moet daarbij op de hoogte blijven van interieurtrends en nieuwe stijlen.

Lees ook  De betekenis van annuïteitenhypotheek

Waarom een meubelstoffeerder inhuren?

Voor doorsnee meubelstukken is het vaak goedkoper een nieuwe versie te kopen in plaats van het herstofferen van een huidig meubelstuk. Voor emotionele voorwerpen zoals geërfde meubels is het herstofferen wel heel waardevol. Klanten met emotionele voorwerpen willen hun huidige meubelstuk verfrissen of restaureren door een vakman die zorgvuldig met hun waardevolle eigendommen omgaat. Bovendien is het werk van een meubelstoffeerder duurzamer en kun je bij een stoffeerder jouw voorwerp helemaal naar wens laten maken.

Meer weten over de betekenis van velvet? Je leest het in deze blog!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)