Betekenis van aquaplaning

theorie examen oefenen
Avatar foto
Waldo Taekema
26 februari 2022

Een van de engste en gevaarlijkste situaties die een automobilist kan overkomen is toch wel het verliezen van de controle over de auto. Vaak wordt dit ook wel aquaplaning genoemd. lees verder om er achter te komen wat aquaplaning precies inhoudt en hoe jij een ongeluk kunt verkomen!

Betekenis van aquaplaning

Aquaplaning gebeurt vaak op regenachtige dagen en natte wegen waar flinke plassen liggen. Aquaplaning gebeurt wanneer je banden teveel water moeten verwerken. Het water loopt niet meer weg waardoor er water tussen je banden en asfalt komt te zitten. Hierdoor rij je in principe op alleen water, waardoor de auto geen grip meer kan hebben op de weg.

Voorkomen

Gelukkig zijn er vele manieren om dit te kunnen voorkomen tegenwoordig. Houd rekening met de volgende vier punten:

Let op je profieldiepte

Het risico van aquaplaning kan aanzienlijk afnemen door simpelweg de correcte banden bij je auto te laten installeren. Banden die niet passen zijn over het algemeen de nummer een oorzaak van aquaplaning. Let hierbij ook op de profieldiepte van de banden, wat des te dieper de profieldiepte is, des te beter de band water kan verwerken.

Kijk naar buienradar!

Let goed op de weersvoorspeling en pas je zelf aan deze aan. Als je ziet dat er veel regen is voorspeld, zorg dat je langzamer gaat rijden en vergroot de afstand die tussen jou en diegene die voor je rijdt zit. Ook kunnen de banden meer water opnemen als je slomer rijdt en krijg je de auto sneller weer onder controle als er toch iets mis gaat.

Lees ook  Betekenis van verschillende soorten rijbewijzen

Check de bandenspanning

De bandenspanning moet natuurlijk ook goed op orde zijn. Wanneer je de correcte bandenspanning op je auto hebt, wordt de oppervlakte dat op de weg staat kleiner. Hierdoor is het gewicht van de auto gespreid en vermindert dit de kans op aquaplaning.

Banddikte

Zorg ervoor dat de banden van je auto niet te dik zijn. Dikke banden voeren water namelijk minder snel af als dunnere banden, wat de kans op aquaplaning dus ook aanzienlijk verhoogt.

Theorie examen oefenen

Aquaplaning: Wat als?

Je kunt natuurlijk de bovenstaande stappen perfect volgen en nog steeds in een gevaarlijke situatie komen. Tegenwoordig weten veel mensen wat ze moeten doen bij dit soort situaties. Veilig rijden is namelijk ook iets wat veel terugkomt bij een theorie examen. Wanneer je dus een theorie examen gratis oefent moet je hier zeker veel over weten. Let op de volgende punten wanneer je toch in deze situatie komt:

  • Raak niet in paniek! Probeer kalm te blijven.
  • Rem niet te hard, hierdoor is de kans op slippen juist groter.
  • Stuur niet teveel, zorg ervoor dat je het stuur recht houdt en draai hier langzaam aan.
  • Hou je stuur altijd vast en zorg dat je zoveel mogelijk in de rijrichting rijdt.
  • Verminder de snelheid door je gas los te laten.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)