Betekenis van dode hoek

Dode hoek
Avatar foto
Waldo Taekema
19 maart 2024

Iedereen die al een tijdje zijn rijbewijs heeft of bezig is met rijlessen, zal het wel eens hebben meegemaakt. Een auto, fietser of voetganger die je over het hoofd hebt gezien en niet zichtbaar was in je spiegels. Dan stond deze verkeersdeelnemer in je dode hoek. In deze blog leren we alle rijlessers, jonge én ervaren bestuurders alles over de zogeheten dode hoek.

Wat is een dode hoek?

Een dode hoek wordt ook wel een blinde vlek genoemd. Dit is het gedeelte rondom je auto, dat je vanuit de binnenkant niet kunt zien, zelfs niet door al je spiegels en ramen. Tijdens je rijlessen zal de instructeur het wel eens hebben benoemd. Misschien ben je zelf wel eens in een situatie beland waar je weinig tot geen overzicht had. Tijdens je rijlessen leer je hoe je in zulke situaties het beste kunt handelen. Het is belangrijk dat je rustig blijft en goed om je heen blijft kijken voordat je het gaspedaal indrukt. In de winter als je ruiten zijn beslagen of als het hard regent, kan het wel eens zo zijn dat je weinig tot niks kan zien door je zijruiten. Zet in zo’n geval je ramen open als je een straat wilt oversteken. Zo voorkom je gevaarlijke situaties of zelfs ongelukken. Ook in de zomer, als de zon laag staat of fel in je ogen schijnt, kan je verblind worden en weinig zicht hebben over de verkeerssituatie. Neem daarom altijd een zonnebril mee in de auto en let goed op.

Tijdens je rijlessen zul je vaak zulke momenten tegenkomen. Je rijinstructeur is er om je te helpen en zal altijd ingrijpen als het te gevaarlijk wordt. Het belangrijkste is dat je je aandacht op de weg houdt en dat je je rijlessen volgt bij een ervaren rijschool, zoals een automaat rijschool in Tilburg. Hier krijg je professionele begeleiding en leer je hoe je het beste kunt omgaan met de dode hoek.

Lees hier alles over de betekenis van een BE-rijbewijs.

Waar is de dode hoek?

Een dode hoek kun je op verschillende punten tijdens je route tegenkomen. Zowel aan de voor- en achterkant, als aan de zijkanten van je auto. In alle gevallen zorgt deze hoek voor gevaarlijke situaties. Het is daarom belangrijk dat je in onoverzichtelijke situaties voldoende afremt of zelfs stilstaat, om zo goed om je heen te kunnen kijken voordat je handelt.

Lees ook  De betekenis van V2G

Een blinde vlek kan ook wel eens recht voor je neus ontstaat. Je wilt een straat oversteken, maar links en rechts op de hoek van de straat staat een heg, poort of auto je zicht in de weg. Het is op zo’n moment belangrijk dat je je snelheid mindert en goed links en rechts kijkt voordat je met je auto de weg oversteekt. Het kan zomaar zijn dat er een fietser of brommer je kant op gereden komt. Het is daarom wel zo fijn als jij als autobestuurder nog op tijd kunt remmen en dus niet te hard aan het rijden bent. Om dit probleem gedeeltelijk op te lossen, zijn op sommige onoverzichtelijke en gevaarlijke oversteekpunten ronde spiegels geplaatst, waardoor je makkelijk om de hoek van een straat kunt kijken.

Waarom is de dode hoek zo gevaarlijk?

Voor de meeste personenauto’s is een dode hoek relatief klein. Je hebt verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om goed je omgeving te controleren, zoals je zijspiegels, je achteruitrijspiel en zelfs je zij- en achterramen kunnen je helpen. Vrachtauto’s en bussen hebben deze luxe niet. De dode hoek is bij deze bestuurders een stuk groter. Zij hebben enkel grote zijspiegels. Vrachtwagens en bussen hebben geen achteruitrijspielels en kunnen de omgeving achter zich dus niet volgen. Het is daarom belangrijk dat je goed uitkijkt voordat je een vrachtwagen passeert en dat je voldoende afstand neemt als deze wilt draaien. De meeste bussen en vrachtwagens kunnen piepjes laten afgaan, om zo hun omgeving te laten weten dat ze achteruit gaan rijden en dat ze hier weinig zicht op hebben. Let dus zelf goed op en houd afstand.

Het is dus belangrijk om je omgeving altijd goed in de gaten te houden en niet zomaar te gassen. Laat je adviseren door je rijinstructeur. Ook als je je rijbewijs hebt, kun je hulp vragen van je passagiers. Zij kunnen met je meekijken en hebben wellicht vanuit hun plaats een beter zicht op de situatie. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, dus houd je ogen altijd goed op de weg.

Meer leren over autorijden? Lees hier verder!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)